新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
希望各位畀下意見小弟
我猶疑緊eos r同a7iii
本身用緊60d 有2470 同70200
可唔可以分析下兩邊嘅優缺或者實際使用嘅感想
規格上嘅睇過好多 想知多啲實際嘢
如果兩部做比較其實硬件上a7iii 好多先天優勢

EOS R係全新system 插舊鏡adotper 實際使用其實有分別

A7iii 貴d 但多個內置5軸 不過你要忍受 sony 個on9 menu
如果我買a7iii都係諗住插舊鏡先 咁樣a7iii又有冇問題?
筆直幾多:2k
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行影下景,影下閃卡咁
拍唔拍片:不了
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:不了
其他要求:但求好過手機,細細部方便帶
我都知有啲戇鳩,屌細力啲
好人一生平安
crop factor 囉 用唔曬FF 基本上唔會長用
筆直幾多:3k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:
2支有無話有好大既分別
好直接啦 貴D咪影得好D
想問問我有部d5300
想平時就咁影下景同人 買支35 f1.8玩下夠唔夠用
本身有支55-200 4.5-5.6 同支kit
支kit 幾多mm?
1855 f4.5-5.6
用慣 Canon 的話 升返 EOS R 會好啲
In terms of 實際操控 顏色等
用 Canon 自己出嘅 adapter 落返 Canon 機 兼容性可靠性一定會比 Canon 鏡 + metabone / MC11 + Sony 機好
筆直幾多:4k內
想要單反/無反/細機/其他: 唔太大就得
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:主要係拍vlog, 人,飲食
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
因為主要係拍片,相應該唔會點影
同埋應該需要雲台同埋外出拍片錄音既設備
如果大家知道既話都可以推薦埋
麻煩哂大家
上網睇完想買canon m50 唔知呢部如何?
唔該哂
都無其他 但唔好諗住拍4K
唔諗住拍4k
見好多人都屌佢個4k垃圾
我當小小bonus算
想問返有人話過電量好唔掂 同埋無得直接叉部機
有無人用緊 電量如何?
同埋係只可以買多幾舊電備用 無其他方法?
唔該哂
佢話120mins拍片 自己計下要買幾多舊
諗住淘2舊黎用
同埋想問買機同鏡
三陽 四寶 領先有無話邊間好啲
我見四寶同領先都好似有俾人屌過咁
買原裝啦 足料d 代用真係好快死

你可以格下價既 不過果幾間都係咁上下無咩問題
又啱
唔該哂巴打
筆直幾多:under 4000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:唔care
唔鍾意咩牌子:都可以
影咩題材:夜景多 應該大多都係霓虹燈景
拍唔拍片:重點拍片
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:就係望緊二手
其他要求:目前望到Panasonic G85 同牙膏200D最多youtuber推介 唔知邊部好D 網上好少依兩部既比較
買全新都唔貴既又 不過好似出過兩代 你睇真d

同g85 比就算吧啦 duel pixel af 屌打其他機 無可能唔揀200d

不過你睇下買咩鏡拍野就真 始終夜景光圈大d 有著數
autofocus對我來講唔太算優先考慮 不過有就泛用性高d
主要都係睇色水(雖然無budget講依句好似膠左d)
同埋係見g85有4k又有防震又有2手賣3千機先渣唔到主意

鏡既話budget唔高
如果係200d既話
可能係kit鏡用住先 + 買canon 40 f2.8/yn 50 f14 + 支yn 100 f2.0
雖然yn摩打勁大聲 又無ois

好難選
g85 4K mode do crop… if u ok with it then go g85

as u hv low budget…200d FHD without crop should be useful

the pt is u really need a len with ois
通常都係影人像[日/夜], 旅行出街用, 想較輕便, 有反mon易自拍, 可以連手機, 多dial操縱, 自己揀左一排, 覺得 Cannon Eos M6 + EF-M 18-150mm & EF-M 11-22mm 幾適合.

請問仲有無其他咩類近選擇/鏡頭建議?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞