新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
除非長開唔熄機 否則兩粒電多數都搞得掂

你平時點用法 一日幾百張?

一般都係 200-300張相/電池
其實我好少相機影
貪方便用手機算
去旅行周圍影大約百零二百左右一日,咁講係睇youtube好多人成日話細機啲電去得好快 要袋3-4粒咁
rx100
1750吧
唔駛轉,1018唔差
M5/6 kit set
華仁做緊fe 35 2.8 3千七銀
筆直幾多:15k [越少越好啦 讀緊書唔多錢]
想要單反/無反/細機/其他:no preference
鍾意咩牌子:用緊Canon
唔鍾意咩牌子:no preference
影咩題材:影街 影人多
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:鏡頭ok
其他要求:

用緊600d 配sigma17-50, canon 50 1.8, 18-135kit
影相好多時out focus, 試過focus完對眼再構圖, 最後個focus都係唔中 (唔知係咪sigma鏡問題)
iso開唔高 天一黑就冇得影

唔知應該留係aps-c定係上FF好
睇中咗sony黑科技, 但係其他牌子都ok
Iphone/x100f二手
A73+50.8
拍片=不斷影相 咁濟 邊度有得比

咁不如dr3/rx100 m5a
我指啲youtube啲review啫
有諗過xt20 1855同rx100 m5a
呢2部新手黎講邊部易用啲?
你個對焦係One shot定Servo? Servo既話對焦後構圖當然會走
如果換機,是但一部有DPAF既Canon對焦都好準
(當然唔排除Sigma本身都有問題..)

我都有600D,夜景要配大光圈,用RAW執下都仲用得,但係得9點對焦係今日係唔夠用
用緊M50機仔對焦就真係快靚正,點邊到就對邊到
如果轉會Sony應該就係6400,呢個budget買唔到A73
Canon FF就有RP,但係你都係要換鏡
你唔會買鏡就唔好諗xt20
咁就m5a
Thx巴打
筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:. 細機
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景,食物
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:可以
其他要求:無
A6400 kitset
唔該幾位巴打
rx100 m5a
唔該晒,如果係T28-75 f2.8 同 FE24-105 f4 點揀好?
一個大光圈,一個天涯,你自己諗,兩支都係好野
筆直幾多:below 5k
想要單反/無反/細機/其他:單反/細機
鍾意咩牌子:Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行風景,建築為主
拍唔拍片:可以唔洗,會用返iphone + Moza Mini-Mi
身邊朋友多用咩牌子:咩牌子都有,係nikon少
接唔接受二手:接受
其他要求:要輕身,女仔用

用左Nikon D5000 kit set 有9年,同時有支70-300mm f/4.5-5.6G用左6年。本身唔係經常用,都係用黎影風景同影concert。

而家考慮緊以下option
1)買Nikon D3500 body, 見below 500g, 輕過D5000好多,但好少二手body放岀黎 (黎緊去日本,可以去big camera/sofmap 搵二手)
2)買Nikon D3500/D5600 kit set, below 500g, 同埋因為易買同可以去連鎖鋪頭做信用卡分期
3)轉會買Canon M50/200D (呢個係會over budget, 但因傾向去連鎖鋪買做分期), 係輕身過D5000好多,方便帶去旅行。但考慮到想用返支nikon長鏡,要買轉接環,又煩多樣。
用one shot 部機好多年前跌過唔知關唔關事
影咗好多張翻到去係電腦睇先知道out focus個下真係好無奈

6400同a73隨咗一個aps-c 一個FF之外 實際用個陣分別大唔大
打算買一set用好多年 賣嚟賣去 中途買下鏡頭咁
如果想出A73掛budget要預幾多好

唔該巴打
A73啦 加支Tamron 2875 or 55.8夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞