新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
富士就咁睇就真係 out 哂 budget
搵到地方齊曬兩樣一張單買一定應該1皮有找 -- 點解可以咁平既? 睇 d 價錢就咁富士 body 都七千銀,點樣兩部機兩個鏡頭都只係 1 皮??
自膠,你淨係講緊公司機
我講77d 同35mm f2.8

唔係kit黎 未必有貨
明白哂,唔該巴打
A72
首先祝咁多位巴打新年快樂
新手想買鏡求指教

筆直幾多:6000樓下
相機牌子:Panasonic GF9 (舊機黎 跟原廠12-32mm鏡
影咩題材:旅行用 風景同人像都會影
拍唔拍片:拍
接唔接受二手:Yes
其他要求:輕+細舊d 女仔用 ; 舊款鏡無所謂 不過要係香港仲買得到
各位大師

想問下如果而家買m100性價比如何?

新手一名 budget 3000
筆直幾多:淨機就大概4000 鏡就2000-3000
想要單反/無反/細機/其他:想要單反or無反
鍾意咩牌子:sony ,canon,nikon
唔鍾意咩牌子:冇乜
影咩題材:想影下人 風景 去旅行用
拍唔拍片:拍唔拍都可以
身邊朋友多用咩牌子:有canon同sony
接唔接受二手:唔接受
其他要求:近排睇緊m50 見到啲評價好壞差半咁 諗緊入唔入手好
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他: 其實真係冇乜所謂方便為主

鍾意咩牌子: 富士
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:行山同 旅行用較多,人,景
拍唔拍片:較少
接唔接受二手:no
其他要求: 輕巧方便
新手想買鏡求指教

筆直幾多:7000左右
相機牌子:sony a7r3
影咩題材 : 風景
其他要求:本身睇中laowa 12mm 同15mm, 唔知邊個鏡好啲,或其他鏡,本身已有sony24mm 1.4
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:無/單
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行、街景、人
拍唔拍片:近乎唔會
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:最好輕身少少 同埋比較易上手嘅機因爲最近先開始玩攝影新手 最好近1年內出嘅機
輕身細機就XE3 XT20
或者等2月14號出XT30
預3 4月先買到

zoom鏡方便唔洗換
FUJINON XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS
機連鏡應該都係6k左右

長焦等你影多d再決定入都未遲
或者遲d入定焦
唔該大佬
筆直幾多:8000以下
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:sony, fuji
唔鍾意咩牌子:除左上面其他都唔鍾意
影咩題材:影女 影景
拍唔拍片:好少拍
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:
其他要求:
新手想學影相 主要去旅行/去玩嘅時候影 所以想輕便啲 但DC仔好似冇咁多野玩 暫時考慮緊sony rx100系列 & fujifilm x-t20 or x-e3
感謝巴打
以下係前人留低既格式

筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他:無
鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景,夜景
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:想影得快(快門快?),輕身易上手,影到夜景

歡迎各位同好幫忙回答問題
打錯改返

筆直幾多:5-6k
想要單反/無反/細機/其他:無
鍾意咩牌子:無
影咩題材:影下風景,夜景
拍唔拍片:非必要
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受
其他要求:想影得快(快門快?),輕身易上手,影到夜景

歡迎各位同好幫忙回答問題
快嘅定義係咩 幾多 FPS ? 點解影風景夜景要快
定係純粹想覺得快門聲啪啪啪好爽?
其實學影相,唔洗買相機
光圈快門ISO電話都可以做到
相機只會提升相既光學質素

anyway
RX100
方便,唔洗換鏡,便攜
XT20 XE3
型,操作方便,像素高
影女就唔好用 RX100 啦
揀 XT20 影人建議買 50 定焦 + 1855
我都已經有咁做啦 不過覺得工欲善其事必先利其器 同埋遲早都會繼續影嗎
50定焦請問係唔係XF 50mm F2WR? 新手唔係咁識sorry
筆直幾多:6000
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人 景
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:canon
其他要求:新手

感謝
多謝巴打 , 因為而加女友部自拍神器佢話影得慢,我又唔識,所以上黎問

係咪一般快慢無咩分別?
正常唔太慢應該都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞