新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
samsung有出過
我都想知有冇其他廠有出
xt30 overbudget
咁xe3同xt20比呢?
睇你鐘意rf定單反造型,同埋xt30有反mon
唔想要kit (雖然聽聞支kit唔錯)
都係想要一支鏡for街拍,所以諗起BATIS 2/40
打漏左,係龍仔果支
icicle sor ar. 查實用龍記(A036)街拍會唔會太大部?
我上網睇xe3同xt20好似分別不大,好似少左支joystick?
xt30真係唔啱budget
魚與熊掌不可兼得
XT30 $6650 計恒生回贈 $6300到
再二手收 18-55 大概2100
x-a5同gf10點揀好?
同埋gf9同10分別係咪唔大?
apsc vs m43

除非budget 有關係 否則第一部機有新買新
唔會 比你想象細支
筆直幾多:10000 上下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:唔考慮 Canon
影咩題材:風景 (海and 日落mainly)花嘅微距
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:有朋友用Sony or Canon
接唔接受二手:
其他要求:諗緊6500 定 6400 for 去旅行影多 雖然我唔拍片 但係五軸防震都幾吸引 另外想問支 18135 做唔做到我想要嘅野? 定係唔要kit 搭支 zeiss 24F18Z thanks brother
有無需要反mon,有就A6400
如果xt20就6500連鏡,xt30就要俾多成2000幾
但仲未決定向canon定fujiflim
2019仲用canon
筆直幾多:唔係好知鏡頭既價 <2000?
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:冇咩所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人/景
拍唔拍片:唔多拍
身邊朋友多用咩牌子:canon/ fujifilm
接唔接受二手:ok
其他要求:本身有部canon800d跟kit鏡 但好似影得唔太靚 所以冇咩點用部機 想影人會有景深同wide啲既鏡
(超新手 好多野都唔識 唔該曬
sigma 17-50 F2.8
sigma 18-35 f1.8
canon 50 f1.8 stm
想問下,fuji xc50-230 ois 2代 有冇行貨?
如果有,大約幾錢?
冇電子優惠券
nikon 1

(大伏不推薦
我都唔記得左呢部伏野
筆直幾多:5000-9000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:人像 景 追星
拍唔拍片:99%影相 1%拍片
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:不
其他要求:可以反mon
77D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞