新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
要輕又平 手動對焦有老蛙 9mm / 12mm / 15mm
不過俾得 10k 我會揀蔡司 Batis 18 2.8 又輕又型

唔怕重 咩住 1kg 周圍走就 Sigma 14mm 1.8
以前覺得1.4同2光圈分別唔大
但去到室內影相就知光圈大會方便好多

尋日借左支23/2 室內影貓
隻貓郁緊 要用高shutter speed
但光圈得2 直出jpg明顯唔夠光 要推高EV同iso

如果你影raw 咁1.4同2無乜所謂
光暗可以靠後期執

直出jpg - XF23.4
raw - XF23/2
要靚既bokeh都係XF23.4
青Sony枝1635Z點睇
Dcfever 唔係執哂?

樓主有冇邊部機推介?
二手區

你填下個表
F4 光圈未必夠大 影星空曝光太長時間會變光軌
建議 google 下睇下影星鏡頭有咩要求
筆直幾多:12k附近
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:大自然風景,夜景,人
拍唔拍片:少,多數影相
身邊朋友多用咩牌子: canon
接唔接受二手:no
其他要求 有睇過6d mark2 同800d 邊個會好d
鏡頭之前用過11-22 感覺幾好 定係果兩部機set跟既鏡會好d
筆直幾多:5k以下
想要單反/無反/細機/其他:廣角/遠距
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:影人/景/拍片
拍唔拍片:多 想拍旅行片
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:no
其他要求:要輕 因為旅行一輕拎住 諗緊買action cam好定canon既拍片相機好 canon相機好多款 但新手唔識揀
osmo pocket/手機

咁少筆直啲機拍出黎既片仲廢過手機
6dm2
apsc唔值得再投資
5k係唔包腳架其他 剩相機既價錢 新手想試部平平地先

依款鏡好用?
筆直幾多:<4000(最好平少少)
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:風景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ok
其他要求:攝影完全新手 唔想買太貴住
m50 duel pixel AF 拍片無撚敵
出面賣緊14680
https://www.price.com.hk/product.php?p=270058

如果你有成17000筆直 不如加多少少買EOS R
https://www.price.com.hk/product.php?p=354184
兩部比較一定係6d ii
24-70 啦

全唔係買副廠
em10 iii with 14-42
應該揀14680
EOS R太重負擔
我最主要都係想一個鏡頭走天下
因為對鏡頭既知識接近0
騰龍有24-70mm f4咩..?
gm果支係24 f1.4
好似幾好咁
龍仔
筆直幾多:20K
想要單反/無反/細機/其他:無反 [本身有部200D, 想轉玩Sony FF]
鍾意咩牌子:Canon/Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景,人,乜都影
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon, 少Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:本身有幾支鏡,主要用Canon 50mm f/1.8 同 Sigma 18-35mm f/1.8, 真新手,想問下呢啲鏡會唔會用得番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞