新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Samyang 14f2.8 / FE 16-35/4
真呀 手機pixel都唔只呢個數

不如用番手機
同1635Z比,邊枝鏡好啲?
你要影星得F4唔夠
筆直幾多:20k內
想要單反/無反/細機/其他:單反或無反
鍾意咩牌子:canon/sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人、風景、夜景(旅行)
拍唔拍片:9成時間影相1成拍片
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:n
其他要求:新手好唔好直接買FF機?有考慮80D同埋A73
80D apsc

FF 你有無體驗過重量先 無就去sony showroom 撚下先啦
諗緊80D夠唔夠玩 定係直接就上ff

重量唔成問題
a7iii kit set 好似兩皮搞掂 用住先
Nikon / Canon
canon m50囉 color ok 對焦又快

宜家興無反 單反除非你有好多舊鏡又或者要野外求身其實都唔使點諗
筆直幾多:under 8000
想要單反/無反/細機/其他:細機(唔係好識分)
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行風景 夜景 自拍
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:唔識
接唔接受二手:
其他要求:
我想搵flip mon 既
黎緊去日本睇櫻花想買部機仔影 同拍下片
我見過人介紹 powershot g7x m2 / lumix lx100 ii / Rx100 等等
唔知仲有無咩好介紹或者邊部入門好 thanks!
A6000/6400 + sigma30.4
A5100+10-18
A7III +Tamron28-75f2.8
可唔可以介绍下
呢個組合不如rx100仲好
5100過1600iso已經不可用
仲要咁細光圈
寧願rx100
Rx100 m幾性間比好 thanks
諗過rx100,但佢要影夜景未必carry到。最好a6400
唔好意思啊 我新手上路 想知道下 XT 30用X mount 邊隻鏡頭會比較好 主要係影人 景係其次 因為我個人唔太睇得明呢啲字尾嘅分別[img]https://na.cx/i/088MEu0.png[/img]
8000蚊要影到呢啲除左rx100真係冇其他
要再上apsc 買到機都唔夠錢買鏡
你跟kit set 18-55 先啦
唔該晒
56.2 / 35.4
原來係咁 咁係rx100 m幾? 原來細機影樓上d野唔夠砌架 要幾錢或者近排有咩細機fit 到哩d要求? 唔該曬!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞