新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
我有一部canon 60D連直倒
都幾新淨,連三支鏡
18-135 x1
50mm f/1.8x1
24mm f/2.8x1
影唔超過五千張相
筆直幾多: 13k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:星空 星河
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon / nikon
接唔接受二手:ok
其他要求:

謝謝
二手a7iii 鏡就sigma/loawa
筆直幾多:4-8k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇咩特別
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行景 有時影下人但係唔講究
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:不了
其他要求:真係咩都唔識新丁入門 會唔會有啲易上手啲既選擇?朋友有叫我買a7ii/a6300 自己上網望左下 前者怕自己唔識用浪費左 後者賣點好似好主打4k 但係我都唔拍片
麻煩哂
sony rx100 3/4/5

機仔但係靚過手機影 又可以拍vlog

仲有得單眼扮下viewfinder
哩部我都有睇!rx 100 vi好似幾正咁夠哂輕
Btw想搭單問埋 上網睇嗰時好多人話sony啲色要手調
其實難唔難?
追post見到人推x-e3 with XF18-55mmF2.8-4R LM OIS師兄又點睇?
新機無曬膚色問題 可以放心中出直出

xe 3實好架 不過體積同rx100 無得比 你岩用都可以去馬
好啊唔該哂你
如果夠錢買xt3同kit鏡呢?
你預番影星要買f1.4 up 其他都可以
其實你買XT2連kit好過,a7ii既對焦太慢
用緊canon 6D mark ii想買支超廣角去旅行用,影星同影極光,睇岩左呢兩支超廣角鏡,想問邊支比較好,鏡頭想比較輕身
1.Samyang 14mm f2.8 AF
2.Laowa 12mm f2.8 zero-d
定有其他更好既選擇?
有諗過Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM,但太貴,預算9000左右
16-35 F4, 有腳架應該夠影
最少留1-2k買腳架
定係等xt30?
腳架我本身有
Sony f1.4鏡係咪好貴
XT30既話當你跟佢枝1855,可能會稍為overbudget
不過有新買新都岩既
應該貴唔過xt3啦?
平過XT3
咁緊係啦
Sorry睇返你上面話夠錢買xt3同kit鏡
咁以家呢個情況 係xt3 sony a72 xt30之爭
Sony令我卻步係因為個af points 得百幾
咁話晒a7ii都已經出左幾年,xt3同xt30咁新係會比下去
Btw你要影星既就需要買另一枝大光圈廣角鏡,呢度都係錢黎
倒不如買部平少少既body,省返少少錢買鏡
本身有衝動加畢直直接買sony a73
但望一望sony啲鏡群個價錢 即刻卻步
無反其實唔洗考慮有幾多 af point
應該考慮嘅係對焦速度 暗位表現 人面追焦 etc
除非你真係要對準某粒 pixel 嚟對焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞