新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
無喇俾多少少就富士色 你諗諗佢
準備去領先買canon m50
想請教下點分行同水?
想買行但驚佢俾水貨我
唔該哂
自己用D90用到而家, 都算係NIKON用家, 但Z6同A73之間唔知邊個好
用慣 nikon 嘅話 升 Z6 操控呀所有掣都比較就手
另外留意 nikon 遲啲會有 firmware update 加 eye AF 同 RAW 拍片
兩部機喺 showroom 都有得試玩 反正都係旺角不妨出去玩下比較下
要睇新年有幾多Bonus
如果xt20同xe3比 係咪xt20有揭mon方便啲?質素上聽人講差唔多
俾多少少囉又係 不過就買貴kit 好過平 枝鏡靚D
筆直幾多:5k附近
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon, Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:大自然風景,城市skyscrapers,建築文化,體育
拍唔拍片:好少,9成5時間影相
身邊朋友多用咩牌子:Nikon canon
接唔接受二手:Ok
其他要求

最好方便新手用
想拍埋城市夜景
Time-lapse
記憶卡去開旺電買 如果格價網搵到有仲平就去嗰度買
Thanks 記憶卡邊到買其實係咪分別唔大?除左個價
其實都冇乜得邊部揀 要 Canon 就得 M6 M50
會考慮富士就 XA5 XT100
筆直幾多:1000– 3000
想要單反/無反/細機/其他:有canon 80d
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人像
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:可以
其他要求:無
你個budget D80就買到
有機想要鏡
想問下無反SONY A6500 同FUJI XT3, 想配枝旅行鏡, 邊個質素會好D? 有咩選擇?
想問下宜家xh1 body 8330抵唔抵買?
我見好似冇kit可以買,有d咩鏡性價比比較高可以casual影人像旅行風景?
(原本睇啱部有 24-75mm f1.8-2.8岩我要求)
筆直幾多:~4k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:普通旅行景同人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:

諗緊買唔買 dx 16-80 f2.8-4, 好似dx鏡黎講算係咁, 但見作為dx鏡二手最平都要4k 頭覺得有啲貴, 同驚遲啲如果轉ff 就廢咗。有冇ching用過有咩評價?

用緊d5500,有18-55kit, dx 35.8, nikkor 20.8G, 都係輕便為主, 對畫質要求唔高

睇過下d610同d750, 價錢上易入口啲,但係主要重量都係太重, 冇反芒加touch, wifi, bluetooth(雖然d5500都冇). fx鏡又係又大又重, 唔上ff住
唔好意思,1999咗
主要係諗緊買唔買16-80 , f2.8-4 好
a6500夜晚手持拍攝咪好過xt3 囉 因為有5軸

xt3 顏色還原度高過 a6500 fuji做開菲林嘛
係粒電細d 囉 其他都吸引 有5軸 防水 機頂LCD

如果你唔介意佢唔係FF 的話

你講緊呢枝咩鏡黎
反而想知本身有1855點解想買1680?
點樣既人像?

感覺既野好緊要 唔想9推
xe3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞