新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
50mm鏡係EF頭,用落M50要有轉接環
官方轉接環最平$550, 二手2xx-450
https://www.price.com.hk/product.php?p=182068
Viltrox都有出係出轉接環, 淘寶$200左右, 一樣的,都係咁用法

EF 50mm f/1.8 STM鏡頭$8xx
https://www.price.com.hk/product.php?p=195865

值得一提50mm係會zoom得好埋,如果有有既,借朋友既來試下先
真係用來影人大頭/半身,日常用係難D
EF-M 22mm f/2 係一個幾好既另外選擇,二手可以$1000內
用途廣d
https://www.price.com.hk/product.php?p=148620
咁如果想影全身50mm做唔做到效果?
如果唔得可以用咩鏡頭?
當然影到啦,影全身行後多幾步囉 (~3-5m)
比個心理準備你je, 如果budget唔多,買22mm先會萬用d
例如影枱面食物,用50mm坐係到係唔夠wide,只能影一碗飯咁大既野
有budget當然可以兩枝都擁有

22mm參考效果
http://www.photosharp.com.tw/Photosharp/News12038.html
唔該曬巴打
筆直幾多:5k-6k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人同景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受
其他要求:無
依家出EOS R KIT 邊度抵?
筆直幾多:7-8k up
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無特別
唔鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:人生活照 少少風景
拍唔拍片:會拍vlog 之類,想搵部拍片質素唔錯既
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:/
其他要求:部機想靚靚仔細部少少 方便去旅行影

唔該曬
筆直幾多:2000內
想要單反/無反/細機/其他:用緊nikonD7100 ,想買個鏡頭旅行用 (50mm f1.8 ok?) 冇有其他推薦?
鍾意咩牌子:nikon
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:人像、景深、風景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇研究
其他要求:AF 同AFS 有咩分別?
個人唔太鍾意用sony, 同埋本身用開nikon
btw 謝回覆
筆直幾多:5-6k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街景 風景 (遲d去旅行,所以想買部相機)
拍唔拍片:好少
其他要求:諗緊X-T20/X-T100/EOS m50
每隻價位都唔同,想問下邊隻最抵玩,應唔應該俾多d錢換取更好性能?
本身用緊邊枝

AF 佢估focus 邊舊野

AFS 佢focus指定位置既野
850 起碼全能

50R 唔係x-tran 我覺得唔吸引
除左xt100外 二選一
謝巴打
請各位幫幫忙比下意見
Budget: Below7000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Fujifilm/Canon/Sony/有其他推介嘅都可以
影咩題材:去旅行影人、風景同建築;喺香港得閒出街影下相咁
拍唔拍片:會拍但並非主要功能
接唔接受二手:No
其他要求:輕,輕,輕!
有試過Fujifilm X-E3 同 XT20, 考慮緊覺得幾好但略嫌去旅行拎全日有啲重
想請問各位有咩相機好推介影出黎嘅相又靚?
呢兩部都覺得重的話唔太適合用換鏡機
可能考慮下rx100 m5a / m6
無evf 囉 你ok 就去馬 裡面是一樣的
Xt20連1855 $5500 (二手)
定a6300 with sigma 30nm f1.4呢 ($6500)

新手旅行影櫻花用
xe3+35f2_
旅行一機一鏡緊係變焦鏡
btw 6400 6500 先考慮下 6300真係不了
xe3都重用電話影啦,相機唔岩你
A6400+30.4
xt20百老匯賣緊$5100咋喎🤔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞