新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
想俾幾錢
8,000 樓下
xt100 m6無evf 似用緊dc仔

又或者xe 3 x-tran sensor 有富士色但係平到你唔信 不過無反mon

如果反mon 唔是太重要我會推你睇 x100f

dc 機大少少但係唔使煩換鏡 隨身好機
筆直幾多:5000以下
想要單反/無反/細機/其他:單反無反都得
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無咩特別
影咩題材:建築物,室內室外都會影
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受不過唔識揀
其他要求:如果喱個budget可唔可以買到機連一支超廣角鏡頭
thank you.

上網睇D人話xt100反應較慢, 同埋相對m6大部同重...

但佢鏡既選擇應該會多D, 但D新手必備鏡係咪都平過EF-M ?
應該話比較有特色 ef-m 全部都一般
筆直幾多:3k以下
想要單反/無反/細機/其他:想要定焦廣角鏡或變焦廣角鏡,本身用開Nikon D3400
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無,副廠都得
影咩題材:風景同夜景
拍唔拍片:無所更謂
身邊朋友多用咩牌子:無朋友 如果唔係唔洗上嚟問
接唔接受二手:可以
其他要求:無

唔該各位有心人教路
筆直幾多:5000上下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行拍片同影相
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony,朋友推薦a6300,可唔可以順便講下
接唔接受二手:唔啦
其他要求:冇

其實我都對a6300有興趣 雖然佢有少少out budget(連埋個標準變焦 16-50mm F3.5-5.6鏡)但好似最能夠兼顧到拍片同影相 佢仲要都叫輕 但係2019仲買呢部機是否不智

但我自己亦都有另外睇過下其他canon機 本來都有意m50 但見呢部野係連登比人屌到仆街

Thanks
你點拍法先 就咁放係度4K定係VLOG咁樣自拍定係拍女女先

真咩 點屌法
諗住用腳架拍下自己行路或者少少vlog咁咋 毒撚唔好話女 連搵個人幫我揸下機都冇啦

M50帶去旅行啲巴打話做乜帶嚿磚出街 又話買呢部機係幫手回收垃圾咁話 唔太記得有冇記錯

想搭單問埋m6如何

同埋知唔知而家a6309連埋佢本身個變焦鏡做緊幾錢到 如果係肥花買正唔正路

Thanks Ching
a6300 拍vlog 無反mon 會否好on 9? 有人得有人唔得自己諗

不過你m50 會唔會轉插ef-s 10-18?
鐘意影風景 偏光鏡係咪必備
我都有諗過反mon問題 但長遠嚟講佢個4k好吸引 雖然m50都有4k 但我見啲人講佢拍4k會crop 我個fd用左兩年a6300又講到部野曉飛咁 心郁郁

M50應該都係諗住用原先枝鏡學下先 用熟左先會再試其他鏡咁 利申 新手

如果比你揀呢兩部其實你會揀邊部
6300 拍4K 好易過熱 6500啦
Out budget太多了
就係叫你轉ef-s 唔好用ef-m
呢個價位4K就唔好諗喇 冇咩邊部真係特別好用

一係就RX100 IV 4K30p
Thanks Ching
咁我再睇下先
筆直幾多:5k-8k附近
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon, Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:大自然風景,城市skyscrapers,建築文化,體育
拍唔拍片:少量,9成5時間影相
身邊朋友多用咩牌子:Nikon canon
接唔接受二手:Ok
其他要求

最好方便新手用
thx ching
另外想問有無平既廣角鏡推介
XF27mmF2.8

我都係自己google 你估我記得曬咁多鏡幾錢咩
xe3
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:無反/無反全片幅
鍾意咩牌子:有特別
唔鍾意咩牌子:冇特別
影咩題材:人像
拍唔拍片:比較少
身邊朋友多用咩牌子:song/canon
接唔接受二手:鏡接受

歡迎各位同好幫忙回答問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞