新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
筆直幾多:2000<<<
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/境
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:no
接唔接受二手:全新
其他要求:
用緊700D + kit鏡 新手
主要想影人/境 多
有人介紹50.8 STM 想睇下仲有無好介紹
明白 唔該曬
筆直幾多: < 6500 (盡量平少少)
想要單反/無反/細機/其他:無反
影咩題材:旅行用
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
旅行用 想輕少少同細少少
幾鐘意 Pen e-pl9 個樣 呢部係咪唔太推薦 暫時睇過有xt20同xt100 仲有無其他選擇可以睇下
sony 睇過未

rx100 果類卡片機 or a6000果類
你講下用緊咩kit 同埋枝kit 點解滿足唔到你?
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon Nikon
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:旅行 人像
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:鏡頭ok
其他要求:其實我睇中咗800d 或者平少少嘅d3500 大家覺得點揀好,新手
800d ok but 俾多少少上77d 多個機頂LCD

成件事pro 左好多
都有道理,啲朋友都有咁講過
其實得5000蚊筆直唔應該買canon
我覺得 5000蚊買呢兩個牌子好破費 用枝靚鏡部機又carry唔到 買得機嚟又冇銀買鏡
冇錯 朋友用canon都好緊要 但有轉接環架嘛 頂多咪玩mf 呢個價錢多數建議人買sony a6000
佢問單反嘛
可能佢地唔係太知個分別
筆直幾多:20k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:no preference
唔鍾意咩牌子:no preference
影咩題材:旅行,街景風景
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:full frame
知嘅,本身就係有部a6300 想喺有限budget 買多部有時用下,我都會再諗諗有係需要買先
筆直幾多:~2000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
影咩題材:人/境
身邊朋友多用咩牌子:no
接唔接受二手:全新
其他要求:
用緊xt20+kit鏡 新手
想買支可以影啲遠少少既鏡
其實接受二手但係驚比人呃
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
影咩題材:旅行
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:鏡可以
其他要求:
新手買機 諗住去旅行影下相 部機唔太大部唔太重就ok
睇中左xt100 係咪買kitset都夠用 定係呢個價錢仲有其他選擇
點解想番轉頭用大機
點解想番轉頭用大機
影開咩野覺得唔夠遠先
滄海圍豬 xe3

我都唔明點解xtran sensor 機身都只係賣緊三千幾

除非你好撚想要xt100 反mon

否則xe3 屌打 kit set 唔係枝膠電zoom

諗諗佢
巴打如果買xe3 係咪揀支1855好d 暫時想買一支鏡玩住先 有無其他介紹
想係山上面影返落去
以下係前人留低既格式

筆直幾多:15k
想要單反/無反/細機/其他:單/無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:人像/風景
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:

歡迎各位同好幫忙回答問題
FUJINON XC50-230mmF4.5-6.7 OIS
電zoom黎 價錢內

FUJINON LENS XF55-200mmF3.5-4.8 R LM OIS
價錢外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞