新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
以下係前人留低既格式

筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:

歡迎各位同好幫忙回答問題
新手買機買鏡發問區(6)

http://lih.kg/ccRwgS

筆直幾多:20k 左右
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:無偏好 本身有部Nikon D5300
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行影景
拍唔拍片:基本上唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:鏡頭接受 但新手驚比人水
其他要求:本身有部Nikon 5300,想換一部Full frame 機,考慮緊上左FF 機再慢慢買鏡 抑或就咁呢部Nikon5300 買多幾支鏡好 個人本身唔太驚相機重 請大家比比意見
筆直幾多:10k 左右
想要單反/無反/細機/其他:單/無反
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:無喎
影咩題材:旅行用/諗住每日帶住周街影
拍唔拍片:少 但都會
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:最好個鏡頭大啲靚啲 同埋shutter唔好電子聲

仲有個問題 本人真係超級菜鳥,如果上showroom試 要留意啲咩同點試

歡迎各位同好幫忙回答問題
黎緊想係四寶出a73 body
想問下有咩要注意同埋check?
睇之前d post有巴打話可以打電話去sony check係咪行貨?想問下係打邊個電話貼埋點樣check? Check serial no.?
如果買淨body可唔可以問佢借鏡頭黎試?
如果唔要某d贈品有無機會露以平d price.com見佢話送相機袋 但係我應該用唔著
新手入坑咩都唔識 巴打們多多指教
筆直幾多:細過10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景,旅行相
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇留意
接唔接受二手:唔接受
其他要求:無
如果你講性價比 單反FF 平過無反FF 既

不過你本身對鏡頭同畫質有咩追求先
可以考慮 Z6 + kit 但唔拍片又好似有啲嘥
或者可以買枝 24-70 2.8 玩下先 到時再升 換枝好鏡對畫質嘅提升可以好多
喇講真日日帶住呢 我會建議買x100f 就係貪佢連埋個鏡又唔大部

如果你玩換鏡呢 就睇xpro2 但係個size 又再大d

再大部d 呢 就xt2/xt20 個evf 係機頂 都幾頂袋

你可以覆番我 睇下點揀
xt20/x100f
Fuji XT100 + 16-55 2.8
Shutter 聲你自己試下先知
其實唔係專業用 係旅行影下靚景同人像 畫質唔洗去到好pro
https://m.price.com.hk/product.php?p=270057
可以睇下canon 6D ii

反正上ff 舊鏡有crop 都唔會點用 brand 唔係考慮因素
thanks ching
好似漏咗,所以再po多次
筆直幾多: ~5000
影咩題材:街景風景
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:勉強
其他要求:目前睇中M5同埋xt20,如果跟翻個budget,最好既機鏡配搭係點? thxxxx
我都有諗過xt2, 但見到xt3最新出 唔知有咩分別
其實xt2 xt 20 xpro2有咩分別
筆直幾多:5k
影咩題材:景,旅行相
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇留意
接唔接受二手:接受
其他要求:輕身啲,影到極光
以下係前人留低既格式

筆直幾多: ~11k
鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:行山+旅行用多(人+景)
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon / nikon
接唔接受二手:ok
其他要求:
想用無反輕便d同間唔中拍下片
諗左3 個choice嘅唔知邊個好
1. xt3 + kit (少影sport同拍片係咪哂左部機)
2. 二手xt2 + kit + 10-24 影景 (其實xt2 係咪冇人買, 見肥花二手平水貨好多都冇人買)
3. 二手a72 + 未諗到咩鏡 (性能係咪同a73 差好遠唔抵買?)
請巴打比下意見 或者提議下仲有咩選擇
係要單反嘅 D750 一定會好過 6D II 無論 Dynamic Range , 高 ISO , 對焦 , 除左拍片同反 mon , 尤其用開 Nikon 摸熟曬唔建議轉會

轉無反都話成個系統升級 (講緊鏡頭) 樓上建議你轉 Canon 嘅單反仲要 6D II 真係唔知諗乜 幫人清舊貨?
M5 好難搵貨喇

xt 20 16-50mm kit set都勉強5千

建議俾多少少買18-55mm kit set
xpro 2 都係算啦 一皮搞唔掂 當我無講過

xt2 多 xt20 一個ISO轉盤 同埋可以買直倒加速

不過無特別要求都唔係好用得著

所以你買xt20 靚kit set 啦 差在買唔買多枝定焦
你講一講我就去check 6D ii 呢就2017 d750呢就2014

舊唔舊貨我就真係唔知喇

我都話左上FF 成套用唔番所以轉會影響唔大 你又話番我水人轉會 咁你想點

不過講番轉頭nikon 都好耐無出過entry lv 既FF

部D850 機身都兩皮果位巴打唔會考慮啦
OK 我當唔係清舊貨
但點解建議人轉會?

轉會嘅目的如下
一 鏡頭多而且而家用緊系統嘅冇
二 成 set 嘢較輕便
三 畫面質素較好
四 朋友用得呢個系統多 借鏡方便
五 為左特別功能 (e.g Eye AF, 拍片對焦快等)

反之 轉會影響大唔大唔單只係考慮鏡頭 仲有操作方面嘅考慮 會覺得有啲嘢以前輕鬆做到 轉咗會就做唔到或要做多幾個 step 都係帶來不便
我真係睇唔到轉 6D II 嘅好處係會令到 improvement 大於轉會帶來嘅不便

返返正題 我最建議嘅都係 Z6 + kit 正如我第一個回覆
Z mount 嘅未來發展潛力我亦覺得係最大 絕對會好過轉去 Canon 都就嚟放棄嘅 EF mount
如果筆值少啲嘅我會建議 750 因為 DR ISO 各方面都非常夠用 (D760 傳緊會出 比我會觀望多陣先)

留 Nikon 嘅原因係已經摸熟 唔洗再花時間去熟習同習慣另一個系統
計埋2手價應該無反最穩陣,大趨勢。買鏡都多
我唔想討論應該唔應該轉會喇 因為對果位巴打唔係太重要

而且我無話nikon 不是 無謂再講 各有各諗法

z6無反之餘又outbud 佢又係唔會諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞