新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
比人面對焦同對焦速度 咁其實都係fuji比較好
睇返先發覺唔影人 人面對焦可有可無
唔拍片就揀 XT30 都好夠用 餘錢買鏡
都會影下嘅 但唔係主力
但xt30同xt3差1k 1k買個system update都好似抵?
主要分別係拍片性能
如果要拍片我都係推薦 XT3

XT30
無側摺mon
無十字
無獨立ISO dial
筆直幾多:四千以下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇特別
唔鍾意咩牌子:冇特別
影咩題材:飲食 風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友玩攝影
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
em10 iii
Xt100推唔推薦 好似幾靚仔但係又見啲人話對焦慢 入setting慢
慢呀 除非你好想要反mon 否則就考慮xe3 同 xt20仲好
新手JJ想買相機
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:影星空 車軌 散景 旅行風景 建築物
拍唔拍片:有時
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:旅行常用

唔該師兄俾啲意見小弟
筆直幾多:15k內
想要單反/無反/細機/其他:恆定光圈鏡(用緊canon600D)
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:乜都影啲
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:支鏡sharp啲就更加好

之前用果支tamron28-75好靚仔 但係已經壞左 想deal返支新既 求推介
利申 真新仔最近睇太多旅遊片先想買部啱新仔入門既試下
筆直幾多:五千內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景,人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:冇乜fd同好
接唔接受二手:不
其他要求:最好體積係輕巧,方便旅遊用
200d 抵唔抵玩得過?
唔該巴打
點解仲想用單反
想拍夜景多啲
佢意思係點解唔考慮無反
無反可以諗下 Fujifilm XT30 + 1655 2.8 (over 少少, budget 緊就 1855 2.8-4)
或者我個人 prefer Sony A6300 + Sigma 16mm 1.4 + 30mm 1.4
會影人就 A6400 + 16.4 , 6400 膚色好少少, 畫質好 DD
富士啦 xt3 xt30 任君選擇 睇樣做人
換canon RP
M50 囉 又可以拍片
換完咪又係要買鏡 唔換機既話有冇咩option
筆直幾多:6k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇咩特別
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行景 有時影下人但係唔講究
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:不了
其他要求:諗左好耐決定買xt-20 但又掙扎緊買邊枝kit鏡 其實16 50同18 55既分別大唔大?
點解我搵唔到你果枝既APSC既 得無反
大呀 一定係買貴果枝

應該係依支黎
其實你預15K 呁多只係換枝鏡 咁不如買番原廠
EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

係就係短左 但係多左個IS之餘其他方面都好過你舊果枝
其實諗多兩下15k打得太多除左依支仲有冇其他選擇 有得揀先至係老闆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞