新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
筆直有限入面最好選擇架啦
預8000就直接買最新 m6 / m5a
2部cmos係一樣既,睇你要唔要到70-200mm影遠野
要就m6 (24-200mm f2.8-4) 可以影遠啲
唔洗就m5a (24-70 f1.8-2.8) 光圈大啲

唔急買就等埋月尾 傳緊rx100應該會出新一代
但等埋新機到手可能5,6月
筆直幾多:3k內
想要單反/無反/細機/其他: 定焦鏡
鍾意咩牌子:用緊fujifilm xt20+1855
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景&人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:無所謂 信得過就得
其他要求:
因為我主要影相 拍小小比賽片 所以都係m50?
35.4 / 23.4
係呀 買多2粒電
筆直幾多:20k內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony cannon fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:咩都影
身邊朋友多用咩牌子:無咩人用
接唔接受二手:
其他要求:新手
Eos r vs xt3點好
夠budget 直上ff喇
A7III+55.8/Tamron 28-75f2.8
EOS R 同 XT3 我會揀 XT3 配 1655 2.8
但你個筆值仲有 A73 得揀
A73 XT3 兩部都係好機 睇你介唔介意係咪 full frame 同埋鏡群選擇 揀得 Sony 就要預將來買鏡預多啲錢
純粹想知點解大家唔揀r 我都有睇a73 追過下post 見到啲鏡好似好貴
旅行機仔 買rx100m5 hkd 4300 抵唔抵?同m5a 有咩唔同
筆直幾多:7k內連鏡
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:主要影人
拍唔拍片:旅行會想拍vlog
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:鏡二手ok 機想要新嘅
其他要求:本身想買em10iii 但無得反mon所以有啲卻步
單反有睇緊77d同 200d
或者仲有無其他好介紹?
鏡就真係完全唔識
因為牙膏廠 唔肯出完全體 第一部就買唔是好抵

而且RF mount 岩岩起步 除非本身有EF 鏡

否則無可避免要用住宜家果三枝/買番EF 鏡用

成件事效益差左
新買就m5a 有upgrade

本身用m5就唔好換m5a upgrade 唔算好大
你睇埋m50 先

不過full HD only 4K not useable
有睇過
但係轉盤得一個唔係咁鐘意
好似無咁方便咁
夠用架喇 你拍片都係轉下曝光姐 其他唔會點變/全auto
筆直幾多:8000內
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon nikon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人像,山景,星
身邊朋友多用咩牌子:乜都有
接唔接受二手:唔接受
其他要求:冇

本身諗過Canon 77d 跟18-135mm 同埋 nikon d7200 跟 18-140mm, 但係分唔到邊部好用, 定係有啲機仲好?唔該巴打!
phase one 先影到 d 有feel 文青日系相
如果影相多呢?m5係咪好過m50
想問下高像素機
50R vs D850
定抑或有其他更好嘅選擇 thx
A7R3
XE3+35.4
唔該巴打我買左M50啦
想買50mm鏡頭,但viltrox版同普通既有咩分別,我上網見正常都要$800~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞