新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
補充一下
Budget 15k以下
你富士個 option 對比係等效 24-82.5 點解會同 canon 1635 比
仲有你 RP + 1635 係加 adapter 用舊鏡 , RF mount 最吸引係 RF 鏡頭 你唔用 RF 鏡係同 6D II 冇分別
多謝巴打意見
其實budget 都冇所謂 想入門冇咁貴先
A6000+S30.4
單反有咩推介
入門既話
RP係無反,唔想拎咁重去旅行
有啲貪佢之後可以升級

其實ff同fuji分別大唔大?
rp到目前為止啲鏡得支35叫輕少少 其他全部好重
旅行fuji算啦 除非你35走天涯
我想知xt30影唔影到銀河?
RP noise performance 分分鐘同 XT30 冇乜分別
用支大光圈 wide angle 就影到
咁xt30 1655 再加枝七工匠
旅行完 番黎
去邊
緊係日本睇櫻花

筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行用 大自然風景最多
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:不了
其他要求:
作為一個新手自己望過下 好似xt20 18-55mm kit set幾合適
想請教下大家睇下自己有冇搵錯料
筆直幾多:6k (唔熟行情,如果話一定要貴d 咁都可以加既
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:高達 / 模型 / 微縮玩具 (size 小至5cm,大至40cm 到)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不

其他要求:
淨係室內自己間房影,唔會拎出街,宜家用iphone影有幾點問題:
1. 對焦/景深差。最大要求係想做到靚景深/虛化。見有D人張台就算亂葬岡,相機影完景深濛晒咩都睇唔出個feel仲幾靚
2. 背景唔夠光好灰暗(已打左燈,主體顏色修完基本ok,但背景永遠色調好差)

超級新手。目標只係「影細粒野時對到焦,後面有景深濛濛地唔洗我太煩點搞個背景」

係咪一定要買鏡頭?見有人話唔洗買鏡頭,配個濾光鏡filter?都OK?

多謝各位。
新手打算入80d 點睇
入RP好啲
a6000 + s30.4
XE3+35 f2
A73+28-75 f2.8
買任何一部入門機 + 微距鏡已經夠做到你要求 再預錢買燈嚟 set
對焦嗰陣用 live view 會對得準啲

Btw 6k budget 樓上推 A73 2875 做乜
睇錯 6k xe3+60
筆直幾多:5-7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:想出trip用 影風景同建築
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:nope

其他要求:其實都係想揀xt20/30 好多人推XE3但我鍾意xt外型同個鏡位多啲 唔會點影人像 百老匯有xt20 1650kitset 五千幾 但好多人話唔夠用 要配1855mm 不過xt20淨機都六千 單機買另外配鏡好似好on9 但其實我鍾意wide啲 唔係想影建築既震撼 而係想影到闊啲 廣角咁靚 我做research好多人過出trip 1024mm好 但32mm我都好鍾意 不過定焦就.. 但係1650同1855mm其實分別係點 我諗應該唔會zoom到55掛..
你去皇室堡玩下先
why 咁多人推fuji

買得T20不如T2/T3
加上T20右邊手把太細, 平玩用E系仲好渣手又輕D
鏡用10-24MM加支中長定焦(35/56)咪算, 唔啱玩咪秒放二手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞