新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
如果買4同canon G7x mark 2
邊個會比較好
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:咩都影
拍唔拍片:比賽片
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不
其他要求:用嚟學校sports day 旅行風景
Thanks ching
有冇人用過canon 24mm stm餅鏡
平時影開鏡影人 呢個鏡影出黎好唔好 ?
貪佢細細夠輕身 帶去旅行用唔駛帶咁多鏡 而且好似影人又便到淺景深咁
索尼大法好 卡片機屌打其他廠
如果a7 iii vs 80d 邊個好
A7 ii 先啱
細佬用canon 唔識sony
不過啲色水好滿意 幫fd影grad相都幾靚
筆直幾多:7000左右
想要單反/無反/細機/其他:細機
影咩題材:風景或人
拍唔拍片:小許
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:簡單D,比較想唔洗換鏡

另外睇中左SONY RX100 M5A想知點睇
本身無玩開攝影想入門下
8000 機加枝底玩新手有咩推介?
1)eos200同800好似唔錯?
巴打仲放唔放
筆直幾多:<10k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:大陸
影咩題材:風景 人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:nikon
接唔接受二手:接受
其他要求:用緊canon 100d 覺得滿足唔到
想問下無反同單反差別有幾大
另外搭單問下菲林機 新手想玩
放丫,你想幾錢收?
筆直幾多:<20k
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
影咩題材:景同旅行相
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:sony canon
其他要求:無
A7 III + 28-75 2.8
冇貨就 2470 4
睇你需要
畫質就 A7 II 始終 full frame 一定好少少 但直出色彩唔太討好 可能要花多啲時間落後製
80D 有反 mon 手感好啲 整體操控好啲
TG傾
600d而家係咪好難賣?2手價仲有幾多?
半年前賣咗 18 135kit
SC 13000 鏡完全無塵 整體冇花
24mm f/2.8x1

50mm f/1.8x1
80d 會唔會有少少舊 有無同級 推薦定係無所謂 落個場拎過上手 感覺唔錯 新手有少少嘢問
同價位我覺得富士 XT30 會好啲 一來畫質會好啲 二來 Canon 單反未來前景我唔睇好 仲有富士鏡頭唔貴
不過好似未有貨賣要等 唔想等就直接上 XT3 唔會後悔
筆直幾多:4000左右,連鏡
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fujifilm
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行影下風景,夜景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:唔識check機
其他要求:有睇過E-M100 Mark iii同X-T100,諗緊邊部好,定仲有其他選擇?
筆直幾多:~8k
想要單反/無反/細機/其他:細機
影咩題材:旅行/風景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
其他要求:唔洗執相就最好
推!!!!
m50 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞