新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
好 睇睇先 唔該先!
傳統黎講單反有更好既對焦準繩以及速度

不過近年已經拉近左好多

另一樣就係觀景器既分別 無反光鏡就用電子觀景器 有d 情況下會lag

如果你唔怕大部 其實同樣價錢單反既performance 會好d
Ching咁單反有咩好推介
77D 囉 都係呢部 鏡就是但搵枝EF S

不過體積就無無進步空間 sodo 個重量
筆直幾多:$3000-4000
想要單反/無反/細機/其他:大光圈廣角/天涯鏡
鍾意咩牌子:無定
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:星空銀河 長曝 風景 人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon Nikon
接唔接受二手:ok
其他要求:用緊77d

歡迎各位同好幫忙回答問題
如果只係想要部機
將來唔打算做任何upgrade?
筆直幾多:15K
想要單反/無反/細機/其他:單反無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:人 景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony Fuji
其他要求:小弟本身用緊650D 上升ff 求巴絲賜教
eos r 機身打爆左你個budget

買鏡自己再諗

6d ii 都可以諗下 不過我就推無反多d咁解
咁樣無無反單反分唔分到先
好多野google下先啦
呢d概念野自己睇下好難?
筆直幾多:$2000-4000
想要單反/無反/細機/其他:廣角鏡
鍾意咩牌子:無定
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
其他要求:用緊800d
原廠 Canon 10-18mm IS
副廠大光圈 Tokina 11-20mm f2.8
想問兩者分別係邊 新手未太知
差在大光圈同光圈冇咁大
同埋有啲人打死都要用原廠鏡
新手一問
已有xt1 + Samyang 12mmf2
諗梗入支1855kit鏡定18135?
1855平靚正
18135大食夾大件,不過有傳成像唔夠sharp
For旅行,街攝,影人全身至大半身
旅行
遠距離影動物 - 18135
影大山大水 - 1855 or 本身支12已經夠wide

size, weight 自己考慮
除非冇錢 唔係都唔會建議呢部 各方面 spec 都唔太好 用耐咗會覺得唔夠用
thx
過兩日落cwb試先
旅行冇長焦好唔方便 唔係下下有機會行到咁近
如果夠力一定係揀18135
旅行要方便就 18135
1855 唔見得畫質好好多
重視畫質又想輕便就索性定焦
重視畫質又想方便又唔怕重就 16-55 2.8
咁18135了
近排唔會考慮再買定焦鏡了
1855成像好好多喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞