新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Leica d-lux 7既鏡
不過宜家諗定咗買XT3了
點解既?
同xh1比主要係考慮到輕同細,續航好d,
拍片好好多同新sensor。
防震因為我都會用fuji kit鏡一段時間,非鉑金遜患者有OIS我覺得應該夠,
真係拍高速移動片其實都要上gimbal

同埋好中意xt3銀色設計
大家覺得 A6500 加1670 定 XT3 加1655 影相好D? 去旅行, 影景影人多
焦距闊啲光圈大啲
不過而家見到啲人推dx 機用sigma 17-50 2.8 或者 17-70 2.8-4, 唔駛咁貴又冇乜走焦,應該買其中一枝算
筆直幾多:15k內
想要單反/無反/細機/其他:單反or無反
鍾意咩牌子:canon sony fuji還可以
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:旅行 行山
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:都有
接唔接受二手:不
其他要求:想買支廣角
之前用600d 玩過下
後者
兩枝唔同級數嘅鏡頭
筆直幾多:~4-5k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon fuji 無乜所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人 景比較少
拍唔拍片:會拍但無乜追求
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不
其他要求:睇啱左m50 連kit鏡 唔知有無同價位更好選擇
係咪 Sony e mount 冇一枝變焦比得上 Fuji 1655 ? 咁如果比 1855 呢?
如果唔拍time lapse 嘅話
750d夠做嗎?
點解又會諗返單反
呢個價位有更多其他嘢揀 唔會考慮 750D
考慮單反嘅 5000 多少少可以買一手 77D + 二手鏡
Nikon 嘅話 D7100 D7200 又得

750D 入門級單反睇唔到有咩地方吸引 單反起碼都要中階 APSC 開始考慮 要買入門級就直接考慮 Canon 無反啦
筆直幾多: 20k左右
想要單反/無反/細機/其他: 單反vs無反
鍾意咩牌子:Fuji/ Sony
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:風景 (其實都想試人像)
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子: NA
接唔接受二手:機1 鏡2都得
其他要求: 其實係諗緊FF機Wide angle吸引過 Apsc機wide angle

諗緊Xt3 or Sony A73
em10 iii with 14-42mm f3.5-5.6
質素流就當然揀前者
你有20K 都唔使諗直接a7 3啦

是但搵枝變焦廣角夠曬你玩
筆直幾多:10k內 (機連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:都可以
鍾意咩牌子:canon, 可考慮其他牌子
唔鍾意咩牌子:冇特別
影咩題材:夜拍,景,星星,iphone影唔到既野
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:iPhone, canon
接唔接受二手:唔prefer
其他要求:for帶出去backpack travel用,目前用緊canon 760D+Sigma 廣角(1kg多少)+腳架差唔多3kg, 想重點減重
筆直幾多:12k
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景 飛機
拍唔拍片:甚少
身邊朋友多用咩牌子:x
接唔接受二手:x
其他要求:輕 。最好旅行一鏡走天涯既
有考慮過Fujifilm x-t3 /H1

希望ching比下意見
舊機會賣?
xt3 囉 細部d

配枝標準變焦
xt 3 18-55

影星再諗
Ching 單反同無反影風景 夜景 星空 有冇咩差別 有冇話邊個好。
初玩Sony A6300,一直想買支旅行鏡,想問下支18105係咪最好選擇?

筆直5k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞