新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
落showroom 買
新仔 想買部啱新仔入門既試下
筆直幾多:五千內
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:冇乜fd同好
接唔接受二手:不
其他要求:無所謂
其他要求:咩都唔識 有心想試下 唔使大牌子都得
a7iii + Vario-Tessar T* FE 24-70 毫米 F4 ZA OSS

24-105 / 24-70 f2.8 去showroom 拎下先

去旅行拎到手軟
200d + canon efs 10-18 mm
其他要求:咩都唔識 有心想試下 唔使大牌子都得
200d + canon efs 10-18 mm

無睇到你影人

咁不如M50 + EF-M 32mm f/1.4 STM

街拍一流
屌今次無睇budget

200d + Canon EF 50mm f/1.8 STM

儲多少少上77d 都可以
唔介意加多幾百就 fujifilm xt20 + 1855 整體會好好多
一定要 5k 內就 xt100 + 1855 分開買
標準 zoom 我會咁排
2470GM > 24105G > T 2875 > 2470 4 > kit

旅行實用又畫質好就一定 24105G
Kit 鏡畫質十分一般
影人都係買返支 prime 好 , 55 1.8 平靚正走唔甩 , 想玩 85 就 85 1.8 性價比一流

你要問自己最最最常用係邊枝 嗰支買最貴就冇錯
筆直幾多:4K
想要單反/無反/細機/其他:細機
影咩題材:旅行影景 影食物
拍唔拍片:NO
接唔接受二手:接受
筆直幾多:無限
想要單反/無反/細機/其他:-
鍾意咩牌子:fuji
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:人像,風景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:No
其他要求:之前已經有部 Canon 77d, 不過想買多部輕d嘅機。見到fuji部X-T3好似幾正,推唔推薦?
實好架 無限budget 俾得起錢俾個想重
想問好唔好用?Fuji係咪多鏡選擇有排玩?
其實最大理由應該係我懶得學執相
如果買定焦鏡玩住先又得唔得
我驚你好快悶喎 英國無香港咁多人 唔係咁多人俾你用定焦影

定焦買50mm 1.8 囉 夠曬平又大光圈
喺英國

係呢邊買行貨相機一定貴 行過一轉 Jessops Wilkinsons John Lewis 再對比返香港價錢 就會知係根本唔會喺呢邊買 可以返香港買就返香港買
如果一定要係呢邊買又要平可以 ebay 買 呢邊好多賣緊 grey market 嘅貨 即係香港賣緊嘅水貨 一年店主保養

唔介意無反我會建議 Sony a6300 + 18-105 F4 + Sigma 30mm C
或者 6300 + 10-18 + 30mm
筆直幾多:15K-18K
想要單反/無反/細機/其他:FF無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:Fuji, Nikon
影咩題材:人像,風景,車
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:有朋友想放a7ii, 公海2手body不了
其他要求:已經有部 Canon 600d + 50mm f1.8 stm,心中其實想買A7ii/A7iii 搭支sony zeiss 55mm/50mm OR Zeiss Batis 2/40 CF, 好唔好?
好 有新買新
600D前用家 F1.8成日甩焦 真嗶嗶假中焦
我唔建議A7II 你買得蔡鏡冇理由配部4年前入門FF
筆直幾多:五千左右
想要單反/無反/細機/其他:\
鍾意咩牌子:Fuji
影咩題材:旅行 風景 人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:\
接唔接受二手:接受
其他要求:一機一鏡萬用,諗緊xt20 定xt1 ,有冇巴打可以比d意見
xt20 18-55
介唔介意講下點解買xt20,唔買xt1
XT1 太舊
放機 canon 80D + 18-135mm stm + 50mm f1.8
新淨 冇花 長放防潮箱 換機放比有緣人
$6200 全套 暫時不散
有意留tg
筆直幾多:10-15k
想要單反/無反/細機/其他:單反或無反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人像,風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:接受,但唔識check
其他要求:諗緊EOS RP定6DII

感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞