新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
筆直幾多:30k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 人像 旅行 室內
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:Canon, Sony
接唔接受二手:no
其他要求:原本用緊700D + Sigma 18-35mm f/1.8 A 幾滿意, 但完全頂唔順低光環境 想有好啲DR同埋高ISO表現 想升級FF 手上得canon 50 f1.4帶到上EF mount
考慮緊EOS R+kit, 但評價好兩極? (睇唔透打手非打手評價 )
有重量考慮 700D+sigma支鏡太重
轉會a7r3 + 24-105G
唔轉會就再等下canon部高階無反
eos r 低光同埋dr 高iso都未夠好
轉會始終有啲考慮... canon色水啱啲 有感情 手上有閃燈(雖然細數目)
豐澤見到a6300 + 18135 賣$69xx
請教下各位抵唔抵買?
諗住拎嚟去旅行,本身諗住出6300+1670z , 但而家kit 鏡又幾抵
個光圈都唔同啦下嘛?
你有無用過lightroom?
買200D 咁我不如買77D + efs 10-22mm 好過啦
你要玩到120fps 去拍landscape 唔係唔識bmpcc 4k 嘛?

果堆拍兩野就過熱熄機唔岩大影片架喎

同埋出 4:4:2 都基本野啦 會唔會諗下買埋 atomos ninja V?

同埋DR 的確sony 仲屌打緊牙膏廠

事實高階eos r 又應該會出 你一係就睇埋先

另外都講定RF 條line 起碼等多兩年先叫有d 鏡可以用

現階段都係插轉環用EF 多 重量上你一定預重

一闊三大既道理就唔詳講

始終第一部無反FF 有問題係一定

不過實際使用就問題不大 除咗個pad 好on9 之外
巴打 我見你都好好心機覆人
菲林我真係唔識 幫你唔到
其實你以前幫過我架喇
我係認真覺得你好人
哦係咩 多謝捧場
順便問下巴打你點睇枝11-20 2.8 tokina?
Canon 5D3 二手around $8000
再加支原廠standard Zoom/副廠大光圈standard zoom
上網睇sample 11mm f2.8 紫邊都幾明顯 調番色就冇問題

佢個價位同CP值都幾高
本身睇岩呢枝 見佢用番上ff都可以16-20
筆直幾多:8000-20000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:NIKON>SONY>富士
唔鍾意咩牌子:CANON
影咩題材:動植物 遠景
拍唔拍片:拍 (邊度有好既收音夾買?)
身邊朋友多用咩牌子:SONY
接唔接受二手 : 可以但係點Check 怕買左件用落先Feel到壞既鏡頭
其他要求:對焦快
咩係收音夾
你用緊咩機
我都唔太知真實個名
好似夾喺衣領到收音
等人聲收得好過用相機本身收
你使唔使收埋現場音架
80d
多數都要
所以你等緊EOS ?
我覺得ok 呀枝鏡 不過你到時可能想換過等二枝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞