新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
有無鏡好用?thanks ching

Canon EOS M50 連EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM鏡頭套裝 點睇
?
呢個岩架喇
新手上路 想買第一部相機 希望大家推薦下

筆直幾多:6k以下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無偏好
唔鍾意咩牌子:無偏好
影咩題材: 旅行 行山影景 影人 拎住周圍街拍
拍唔拍片:唔會點拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:輕身啲 想要觀景器 直出靚啲

心水有 Fuji XT20同Olympus em10 mark iii 呢2部二選邊部會好啲?

如果再加啲budget 嘅話sony a6400好定等Fuji XT30好?

祝大家日日都影到靚相
XT20
新手玩 APSC 淺景深應該會開心過玩 M43

a6400 XT30 兩部都唔差 想直出靚啲咪 XT30
另外我覺得你要考慮嘅係鏡頭群 例如行山影景 wide angle / tele 有冇邊枝自己鐘意 , 影人 Sony mount 有 sigma 30 56 , 富士有 30 50 56 又有 16-55 , 我建議你睇下想玩咩鏡而決定
xt30
巴打
主要拍片canon係咪唔掂
Sony a6500定a7ii好
(a7ii有二手價好平)
筆直幾多:10k內
想要單反/無反/細機/其他: 單反/無反
鍾意咩牌子:Nikon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行風景,食物
拍唔拍片:time lapse算唔算?
身邊朋友多用咩牌子:冇人識影相
接唔接受二手:暫時唔接受
其他要求:冇

canon duel pixel AF 屌打全世界喎清
你買m50算啦
筆直幾多:2000下連鏡
想要單反/無反/細機/其他:無反/dc
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:公仔
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:n記c記sony富士olympus都有
接唔接受二手:可以,但都想知一手有冇咩選擇
其他要求:要有evf, cmos要apsc
你嘅意見幫到我好多 唔該哂巴打
em10 iii
xt30/xt3
點解? 200D 800D 都好似唔錯咁
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景,星
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:fuji
接唔接受二手:可以但唔識check
其他要求:去旅行用比較多
點會用單反拍片呀清

M50又平又細 咁都唔岩?
唔係你個價位喎 你USD?
xt30 啦 等番幾個月跌下價先
Xt20個1650kit又入唔入得過 四千幾嘅話
18-55 好好多 7千有可能搞得掂…?
筆直幾多:6k左右
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:旅行照景同照人
拍唔拍片:一般
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不
其他要求:有諗過canon eos rp 但驚唔識用晒錢
6k 點買rp 呀清 m 50 算啦
買二手xt20 xe3 好過啦

xt100 無xtran
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞