新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
用線咪唔會收到環境聲 除非風聲都計啦
所以你最後都要買枝shotgun mic 收埋環境再後製夾埋一齊

如果唔淘寶就落SSP搵 出名D咪螢記
ok 多謝巴打
想問多一問
3.5mm同6.3mm其實有無咩分別
同有無咩機推薦
我只係知道3.5有分兩條同三條間 你插錯就收唔到聲

google 話無好大分別 不過考慮流動性都無咩聽過人出街會用6.3

機就難搞 你會唔會講下你想點拍法?

我要詳細描述
環境多數喺戶外同人煙比較重嘅地方(好似旺角咁)
我今晚搵條youtube片比你睇下 想大概嗰種
多謝巴打
未諗住上ff住 其實我玩左無耐
咁就唔使諗住

如果唔介意光圈細d 可以睇埋canon efs 10-22
因為想影星所以想光圈大d
筆直幾多:無限
想要單反/無反/細機/其他:想要ff
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:暗黑 或 日本風既人同景
拍唔拍片:唔會拍vlog 但拍旅行片 將旅行食既玩既睇既剪成一段 之後播啲歌落去個隻
身邊朋友多用咩牌子:我啊哥有部a73
接唔接受二手:
特別要求:想要影夜影唔洗煩落腳架 因為我通常夜晚出沒 我唔怕執相 最緊要令 想要啲相拍出黎有feel 扮到日本風文青

我哥唔借a73我玩 因為太貴 夾佢又唔肯
其實a73 係最合我心水 但買多部好on9
如果我買多部ff 相機先可以交換玩
多謝有心巴打回覆
想問吓"sony灰"問題嚴唔嚴重? 想直出係咪canon有優勢啲?
上面位巴打問有冇用過LR <- 冇
我多數習慣用PS集中執一兩張滿意的來出相(打丁)
用LR係指set profile batch process? 唔同場景洗唔洗轉profile? 會唔會好麻煩?
z7啦咁 , 到時到佢挨你玩高解像機
lr就係好簡單既ps
得拉下光暗 銳利度 飽和度 呢類型既野
因為佢個軟件本意拎黎做管理既 可以批量咁調光暗
你開ps 然後係filter再揀camera raw 入面可以set 既野就係lr可以玩到既野
Z6/Z7 是現時唯一一部全片幅相機提供 4K、10-bit 錄影規格,支援 4K UHD 30p 攝錄,可透過 HDMI 4:2:2 10-bit 4K 影片,亦提供 N-Log 模式用盡 12 級 1300% 動態範圍。更重要的是,Z7 的 4K 拍攝是採用 over sampling 方式讀取訊號,所以拍出來的影片清晰度極高,摩爾紋幾乎沒有
新機直出差距唔大 詳細你要試機 好個人口味

lr 執相唔會改到原圖之餘可dl 人地 profile黎用

比ps 要容易
夜晚風景點樣唔落腳 唔是好明
xt30囉 18 55 f2.8-4夠用有突

em5 iii 唔知幾時出 其他都太舊唔值得呢個時間買
姐係想部機係低光環境下既發揮都好好
咁不如a9 可以屌打番你呀哥果部
想知a9或者z6/7有咩優勝之處?
就咁上網睇規格
感覺上a73好平均咁
A9 連拍快過A7 專業攝影級數
Z7 唔係我推 不過冇IBS就不了
Z6 同上 不過抵玩過Z7就真
筆直幾多:~3000
想要單反/無反/細機/其他: 鏡頭
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景+人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求: 用緊d5600 想買枝鏡去旅行用 手上有kit lens 18-55 同埋50mm 有咩廣角鏡比較好用
筆直幾多:20K
想要單反/無反/細機/其他:APSC / 無反
鍾意咩牌子:Canon / Panasonic
唔鍾意咩牌子:Nikkon
影咩題材:玩具 / pvc figure / 旅行 / 夜景
拍唔拍片:NO
身邊朋友多用咩牌子:唔想問人借野用
接唔接受二手: no
其他要求:
搵老蛙f2.8
budget 咁多就a7iii 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞