新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
想平平地買支鏡去南非影動物
買tarmon18-400好定100-400好
本身得支18-55kit鏡
筆直幾多:20k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人/玩具/風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
筆直幾多:6-7k
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:sony/canon
影咩題材:風景/旅行/極光
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:無反本身諗住sony a6300kit set+samyang12mmf2, 但就overbudget,如果轉a6000 會唔會太舊
定直接買細機rx100VA,見到有review話影出黎仲靚過a6000/6300kit鏡

筆直幾多:~5000
想要單反/無反/細機/其他:單無都ok 最好輕d
鍾意咩牌子:sony/canon, 但唔一定要返佢地
影咩題材:旅行,影下景影下人咁
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:fuji/sony
接唔接受二手:no
其他要求:冇

thanks
筆直幾多:~4-6千
想要單反/無反/細機/其他:大光圈廣角鏡
鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景/星空
拍唔拍片:冇
自己用緊:olympus EM 10 mark3
接唔接受二手:最好全新
其他要求:冇

感謝
筆直幾多:4k
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:旅行、拍拖日常、Landscape
拍唔拍片:3成拍片、7成影相
身邊朋友多用咩牌子:Nikon、富士
接唔接受二手:可以接受
其他要求:自己其實有部XT1同35mm F2,想買支Wide多小小既鏡俾XT1
23mm F2夠唔夠Wide? 聽人講話呢支好良心
假如 一 你以後都會常用長鏡 同二 將來會升 full frame , 就揀 100-400
都係 A73 架喇 而家鏡頭選擇比較齊 又可以借下你朋友嘅鏡玩下
或者可以考慮下 Z6 , 個 EVF 睇過返唔到轉頭
我無打算升ff 係咪出18-400好d?
M.ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm F2.8 PRO

貴 但係勁

M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm F2.0

定焦 唔太闊 但大光圈
筆直幾多:20k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行、拍拖日常
拍唔拍片:有就最好
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:用開G7X,覺得唔夠靚唔夠快唔夠wide,但又唔想太重

最好有反mon同wifi

由G7X 跳到20K budget 跳得太勁 我都唔識俾cm

會唔會講多d 咩size 咩重量
如果係變焦就XF10-24mmF4 R OIS 不過貴

23mm即係等效35mm 經典既焦距黎 比50mm影多少少景 同時人像都兼顧到 岩你既
10-24不了
係咁的話我就買23F2了 多謝師兄
我會揀 100-400

反正出field 上左車18-100果段9成都唔用

番左城想影黑鬼咪換枝18-55出黎影
Fujifilm X-E3 with XF18-55mmF2.8-4R LM OIS

筆直幾多:5000
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行影景/野食/人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:no
其他要求:輕便 有EVF
新手想學影相 做左少少功課 有幾部機考慮緊:
1. Fuji XT100 外型好靚 睇啲review話影相直出Jpeg幾好 但對焦慢同拍片差
2. Canon m50 對焦快 拍片同影相都唔差 但得1個轉盤 未接觸過相機唔知轉盤常唔常用
3. Canon m5 多啲轉盤嘅m50 暫時最岩心水係呢部 但好似得番水貨 想問下相機買水貨會唔會好冇保障?
4. Olympus EM10 III 有5軸防手震 每方面評價都唔錯 但用m43 低光表現聽講差啲

可唔可以詳細少少講下呢4部?
同埋想問下有冇啲光圈大少少嘅廣角/等效35鏡推薦下?

Thanks
筆直幾多:10K
想要單反/無反/細機/其他:/
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行用(景,野食,人), 隨街拍,展覽
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:不接受
其他要求:
新手買機,咩都唔識,之前有得閒借FD部單反黎用,覺得好重
所以想要部輕身機,本身睇中A6500, 等緊A7000出,
支鏡睇罪大POST話18135性價比高? 其他有望但唔熟唔識
緊排望到SX70HS同SX740HS, 740就好輕好就手旅行用好吸引
出店拎上手70HS比A65連鏡輕啲, 價錢平一大段,所以都好心動
但DC機係咪仲同無反機有距離?如果追求質素要番A65比較好?
仲有買機其實去邊間買會最穩陣,係咪肥花或者四寶?
煩請咁多位巴打賜教,麻煩晒
你搵Fujifilm X-E3 with XF18-55mmF2.8-4R LM OIS啦 xt100唔係x-tran sensor 無富士色

EOS 既問題係你要ef-m 轉ef-s 先有多d 鏡頭選擇

m43 sensor 細係硬傷 不過你去屌條女有西其實無意思 諗下佢鏡頭既輕便同手持拍攝既好處岩唔岩自己仲好
overbudget 有冇岩番budget嘅選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞