新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
sony FF 20K大推a7iii,舊鏡買枝metabones應該就用得番,買完body仲有4千蚊可以入枝原生鏡
18-35 APSC 鏡 , 50.8 又唔係特別靚
我就覺得無謂嘥錢買 adapter, 攞嚿錢嚟買支原生 e mount 鏡好過
我個陣C記轉A7iii就係咁諗不過我諗唔少人轉會都想用番以前舊鏡
拍片可以用aps c mode用返 但要補個mc-11
影相可能用住kit 或者買28 f2 /35 f2.8/85 f1.8 呢啲平鏡先
sigma 18-35好勁... 佢拍片可以配mc-11
行內直情有人特登買呢支鏡拍片
筆直幾多:8k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:olympics
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:生活野 風景 人像乜都會影
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:Fuji Sony Canon
接唔接受二手:
其他要求:
筆直幾多:6k-8k (包支鏡)
想要單反/無反/細機/其他:單反or無反
鍾意咩牌子:1canon 2sony
唔鍾意咩牌子:nikon Fuji
影咩題材:影人同埋影景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Sony, Fuji
接唔接受二手:yes
其他要求:利申新手
暫時睇中80D同埋a6300. 但係80D seems好重
6300睇落幾輕幾方便 但張相睇落灰灰藍藍咁 唔知點揀好
新手入門 想買第一部相機 希望大家推薦下

筆直幾多:3-4K出頭
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無偏好
唔鍾意咩牌子:無偏好
影咩題材: 旅行 行山影景 影人 拎住周圍街拍
拍唔拍片:唔會點拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想要輕身啲 如果有觀景器就更好 啲相想直出多啲

祝大家日日都影到靚相
Olympic

pen f kit 囉 呢個價位買m43 好雞肋

不過見到清有開fuji post 覺得o 記有咩岩自己?
幫fd 問
佢話要olympics
Olympus PEN F 17mm f1.8 套裝
https://www.price.com.hk/product.php?p=220648
比呢條link同 XT20 kit比佢揀算
筆直幾多:5K
想要單反/無反/細機/其他:細機(褲袋機)
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景 (行山 旅行)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
其他要求:宜家用緊Fuji x-m1
心水有Sony hx99 同xm1係咪差唔多?
目的其實係要部可以一較光圈快門既細機
想問下買機最主要check邊幾個位
set 最高快門速度影下相睇下正常唔正常
對焦遠近影下相 放大睇下有冇經常甩焦
聞下部相機有冇米青味
你果部都較到喎
筆直幾多:6000樓下
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:人像,風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
其他要求:新手 啱啱接觸相機 平時都係出去影下相個啲 最好有埋觀景器 最好輕身啲 感謝大家
因為無反都厭大部,想要部再細d
筆直幾多:10K
想要單反/無反/細機/其他:單反 / 無反
鍾意咩牌子:Sony / Canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:產品相 (參茸海味,紅酒)
拍唔拍片:應該會
身邊朋友多用咩牌子:Canon
其他要求:黎緊幫公司影產品相擺上網,佢都知我影相唔係專業,但仍然好信得過我俾我搞,想搵部新手比較易操控既。影產品相係咪用定焦鏡好 d?係既話有咩好介紹?

另外自己都想買部黎旅行影人影景 (影人多),筆直 ~$5000, 睇中 M50, 係咪用佢支短 kit 鏡夠做?盡量想輕巧 d

唔該咁多位,祝大家豬年事事順利
呢部同canon m50各有咩好? 近排見蘇寧有優惠
xe3 型d 嘛 不過對焦就m50 準d 快d

另外就係m50 ef-m mount 唔是好吸引 通常買轉插用 ef-s 鏡

xe 3可以直插 x mount 鏡 又有富士色
其實打燈緊要過相機

自己買唔諗富士?
想問吓巴打如果xe3 同xt20 邊部好啲
本身諗住買硬m50 後尾又俾富士色吸引
都仲未揀到
https://mirrorlesscomparison.com/preview/fuji-xe3-vs-xt20/

其實就反mon 同操控有唔同 少個閃光燈

同埋kit aet 跟咩鏡 自己睇番價錢睇餸食飯啦
打燈方面解決左喇,而家諗埋相機就得

自己機富士有咩好推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞