新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
筆直幾多:15k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:冇, 用過排nikon d5100
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:影女 追星用
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:canon & nikon
接唔接受二手:no
其他要求:新手, fps 多啲會好啲, 影親果陣個人15分鐘內會係咁轉pose。多數係室內簽名會用黎影,其次到機場影既多
想學埋用lightroom 執相

77D
想問下M50同77D邊個會好啲
15k 有啲唔上唔落

CANON 嘅話 70200 IS II + 80D / 6D II
NIKON 嘅話 TAMRON 70-200 A009 + D500 / D750

睇你想 APSC 定直上 FF
APSC 就 FPS 高啲 而且 D500 有得拍 4K30P 片
FF 就畫質好啲 (但 6D II noise performance 麻麻)

但要注意返 70200 去簽名會一個唔好彩你個位抽得後就係咁先 所以話 15k 唔上唔落 我會覺得起步用 APSC 先 用到咁上下搵到錢買鏡先再上 FF
爬下文就知唔拍片唔好揀 M50
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony同fuji
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:影風景 去旅行影下相
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:canon??冇乜朋友影相
接唔接受二手:最好唔好啦
其他要求:新手 乜都唔識 宜家諗緊xt20定a6300好 定係比多少少上xt2 咁之後可以用耐d 唔該哂
筆直8k內啦最好
除左kit 影女朋友買支咩鏡啱使
平平地嘅買支 50.8 玩下 幾舊水
去左大鋪拎上手 跟果枝鏡好似係1650 sales話唔會再跟1855 做緊5900咁上下
如果可以比多少少既諗吓XH1 唔係既話我諗你睇睇dcfever 2手咩價,sony ff以外既鏡頭支援唔太高
即係xt2同xh1比會揀xh1???
XT系列既話,我諗最好直上XT3/等埋2月14 XT30發佈先決定

如果當用XT2同XH1比較,最簡單就係你想要輕便定機身防震,XT2比起XH1輕便好多,XH1比較大部但係有機身防震,除畫質外既機能應該都係XH1略勝一籌,同埋XH1快門制真係好輕

有時間咪上富士showroom試試,係銅鑼灣皇室堡10樓
出埋xt30又有另一個問題應該買減價既xt20定係新既xt30
我覺得有新買新啦 你想平既話一係可以諗埋二手收部XT1加埋kit鏡試吓手先,應該最多都唔會過4500,啱咪換機唔啱咪轉會
筆直幾多:10K 樓下
想要單反/無反/細機/其他:SONY 無反
鍾意咩牌子:SONY
影咩題材:人, 景
拍唔拍片:少拍
接唔接受二手:YES
其他要求:入門, 暫時諗到幾個組合

- tamron 28-75/2.8 + 2手A7
- 1手A7II + KIT LENS
- 2手A7RII + KIT LENS

謝謝
筆直幾多:6000內
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:cannon
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:街拍 景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:no
其他要求:想用多支大光圈鏡(預算大約3000)
鍾意咩牌子:canon
都啱既 但係始終好驚二手會有問題
筆直幾多:8000左右
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Nikon/Canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:新手想學影景先
拍唔拍片:應該小拍但有可能遲D去旅行會拍下
身邊朋友多用咩牌子:小人玩機
接唔接受二手:第一次想全新 遲D買鏡2手都OK
其他要求:
77D 短kit

不過無反是潮流
儲多幾千 二手a7iii+二手kit
依架一手價急跌緊,儲多陣錢先
等佢出新機 3代二手價會仲平 到時隨時多既錢夠買多支28.2
筆直幾多:5000-6000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:no
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:人 風景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:可以
其他要求:最好新手機啦
唔該曬各位
77d
咁鏡呢 因為上網見到有啲係跟鏡買
唔該曬ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞