新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
一般影人像,風景 例如星空都支持到?
點解唔得 要買鏡囉
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM C

Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC

Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
巴打有咩鏡推薦
買短kit 夠用架喇 長kit 唔建議
筆直幾多:4000
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人,夜景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:no
其他要求:唔太重,旅行用
如果拍片,係唔係要配防手震鏡頭?
最好啦
光圈大d差好遠
有錢就買gimbal
M50 15-45kit or EFM 22 F2 二選一
夜景大光圈與人像焦距不可兼得
如果唔想換鏡呢?
因為屋企兩老都會用,驚佢地唔識
兩老用就比支zoom鏡
你仲想考佢地人肉腳架去構圖?
講真
佢地寧願用電話影多過帶相機
你又講得啱
但佢地部手機太舊,影出黎質素好差
g7x/g9x markii呢兩款又如何呢?
M50 APSC 底已經嬴左啦 仲有canon duel pixel AF 對焦又嬴
筆直幾多:1500
想要單反/無反/細機/其他:菲林機
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不了
其他要求:

想平平地買部菲林
去菲林post 問比較好
筆直幾多:10k左右
想要單反/無反/細機/其他:sonya7iii用
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:運動
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:ok
其他要求:唔洗用轉接環就得

本身得知2875龍仔
唔知下一步買乜鏡好
筆直幾多:15k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:canon/sony/fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:landscape, portrait
拍唔拍片:Yes!最主要用途是
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:yes
其他要求:有friend用5dm4,覺得好似唔夠Sony咁Sharp。另外真係主要想拍片尤其slow mo,所以希望影到1080 既120fps

唔該曬咁多位
將你所講既條件加埋,根本你心目中已有答案
冇錢70200g 70300g
有錢 70200gm 100400gm 400gm

無反就m50 xt20

以上如果買二手就另加多支平價定焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞