新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
M50同M6點選擇
唔使evf 咪m6
咁如果一手有咩好揀
影相為主M6好d, 光圈快門有獨立轉盤
會拍片M50 (有4K, 落腳架都用得下)
不過我自己用M50都有影相,個EVF好正
em10 iii 囉 比較新又平
點睇Nikon D3500
咁如果係M50同800D比呢?
你話要單反嘛
唔會點出單反 所以及早轉無反
筆直幾多:5-6k
想要單反/無反/細機/其他:a7r3用的定焦輕便鏡頭
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:想影街拍 風土人情(35-50mm?)
拍唔拍片:唔識
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:可考慮
其他要求:只有1635gm 但有時想輕鬆影下香港 覺得1635gm 太大 引人注目(個人意見) 有冇其他定焦option呢?
唔太mind老鏡,都諗過入天工環
主要都係form factor分別,sensor大細係一樣,所以影出來效果唔會好大分別。(m50 sensor同80D一樣)
800D係單反,有光學取景器,功能係著重影相,影相會好就手,配重鏡手感都好好

M50係無反,細部好多,對焦用dual pixel,肯定快。
M50同eos r, rp係同一類既新一代無反,如果你唔介意佢細部手感無咁好,功能上肯定係M50好,配adapter後可以用所有800D用到既鏡
筆直幾多:20k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無, 本身用緊A6000
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景,旅行相,星空,極光
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇留意
接唔接受二手:鏡頭接受,機唔接受
其他要求:色彩自然
咁如果M50想影人像應該買咩鏡?
筆直幾多:<10k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:大陸
影咩題材:風景 人像
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不
想問下無反同單反差別有幾大
另外 有無話咩牌子主打邊方面架
想問色水上咩牌子好D
xt3
富士色 xt30
都係個枝啦 EF 50mm f1.8 STM (二手~$700)
要有EF-EOS M adapter (Viltrox版~$200)
如果想簡單D,22mm f2都可以有唔錯效果 (二手~$900-1100)
筆直幾多:5k
想要單反/無反/細機/其他:想要Sony a7ii用到嘅廣角鏡
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:影人影景多
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:
有部canon 200d 想買枝鏡行山影下人 影下文青相 筆直冇乜限 有咩好推介 另外二手鏡邊到買好啲
efs 10-18
咁借問聲如果我唔想要呢隻牌子仲有咩型號可以揀
你心水咩brand?
但係1610萬像素宜家會唔會低左小小
A7II+Samyang14 f2.8 建議畀多啲上A73
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞