新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
個人喜好
見你話想要輕

如果有心想學多d
首先你Google Full frame, APS-C 係咩
單反同無反既分別
理解完之後再睇牌子都未遲

常見既理解
Canon,Fuji 既顏色比較討好
Sony 鏡頭貴,對焦快

另外問埋自己拍片要咩質素
4K? HD就夠?
多慢動作畫面?
呢d買錯機就未必比到你想要既野
筆直幾多:5-6K
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂 新手上路
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材: 主要風景 食物小數 完全唔影人
拍唔拍片:唔會拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:高畫質 > 輕
有諗緊CANON G1X MARK III 但上網見評測都唔係太多咁
係咪同MARK II性能太似但價錢又高太多?
幫朋友問

筆直幾多:below 7k
想要單反/無反/細機/其他: 無反
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇特別
影咩題材: 風影,隨心影
拍唔拍片:冇要求
身邊朋友多用咩牌子:不會share
接唔接受二手:唔接受
其他要求:旅行用

------

自己
sony a7iii FF vs fuji xt3
我明知道a7iii 拍片有slog 同埋係FF玩得好盡
但係flog其實效能上係如何?
如果xt3加支靚鏡同腳架會唔會好過買a7iii加支普通鏡?
https://m.price.com.hk/product.php?p=271647

GH5 標準youtuber setup 你要既野都齊

有 external recorder 就出到10bit 4:4:2 添
筆直幾多:5-6K
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂 新手上路
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材: 主要風景 食物小數 完全唔影人
拍唔拍片:唔會拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:高畫質 > 輕

有諗緊CANON G1X MARK III 但上網見評測都唔係太多咁
係咪同MARK II性能太似但價錢又高太多?

應該話太冷門

如果你講質素唔換鏡黎講 sony其實屌打曬

或者你睇左M50/rx100 v未?
你朋友

我諗commercial d 就推曬fuji啦

想型既就 x100f

想換鏡又細部既就xe3 with 18-55 f2.8-4

想換鏡又文青既就xt20 with 18-55 f2.8-4

想問效能不如講實際

如果你拍still shot 兩者差距比較少 除左sensor size

如果你拍movement a7iii係影像穩定方面屌打xt3

考慮xt3 既唯一原因係自帶既filler 令你唔需要後製

而f-log 只係令佢拍片更好 但硬件方面唔足以應付所有拍片既需要

有錢俾多幾千既話a7iii 係好過xt3

不過認真想拍片既話其實gh5 都幾唔錯 仲要三個之中最平
多謝,我會轉告我朋友

----

其實都知A7III會屌打xt3
我既考慮其中一個原因都係自帶filler,同埋價錢
f-log我只係八卦佢拍片出黎color grading空間有幾大
如果要認真拍片就租fs7/加recorder了
btw thanks 等呢個星期5去showroom撚下機先
問多句a7iii d fe鏡好貴

有乜得揀
筆直幾多:3000樓下
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭(定焦)
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材: 風影,人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:旅行用,輕
gh5s + speedbooster + sigma 18-35 1.8
咁就差唔多
xt3影相可能好過a7iii既 拍片就差好多啦
50 1.8
如果係24 或者40 分別大唔大 50洗唔洗企到老遠
分別大
aps c 定 ff
前者就efs 24mm
後者就40 2.8 / 50 1.8
明白 但如果aps c用左你後者既鏡頭 會出現咩情況?
要企遠少少
去外國旅行冇乜所謂 香港會難用少少
但50果支好輕又靚好多
60p 可以做到電影既慢動作

運動慢動作就難d
如果唔轉ef s 咁咪EF-M 22mm f/2 STM 囉

等效35mm 影到景又有人

不過影風景想wide 就不如加個轉插用ef s 10-18mm
其實無咩分別 想輕/型仔咪無反

xt 20可以跟貴kit 再加枝23mm f2
yea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞