新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
why not a7 iii?

反mon 用黎自拍?
唔建議 升級幅度太少 唔值得
係 APSC 死症 但 6D II 高 ISO 表現 FF 機嚟講都唔算太好
反 Mon FF 機冇乜得揀 一係 6D II 一係 EOS R , 首推 EOS R (除非你轉會去等 Panasonic S1 S1R)
Canon 我覺得值得買嘅 full frame 唔反 mon 就 5D4 反 mon 就 EOS R (當然有錢就 1DX2 )
更正 S1 S1R 都係冇反去前面嘅 mon
無反FF太貴
用慣左77D 果款反mon 好好用, 影完即刻擰轉比女友睇好方便, 唔洗拗哂手
EOS R都係太貴.... 同D鏡都好貴
冇反 mon 可以借啲意叫女女控埋自己親密啲

如果 EOS R 貴 咁你都係冇得揀 得部 6D II
EOS R 鏡頭貴得嚟係真係比 EF 靚 Canon 從來都一分錢一分貨 付出咁多就一定有返咁上下質素 同時好似 6D II 平咁多 定位就一定唔同 比到你嘅質素自然會爭啲
近排返工 公司試過用CANNON EOS800D加埋唔知乜鏡(但見到上面有寫18-55m) 影人像多
唔明白無反/單反係乜
慢慢有興趣想試下玩攝影 想學下構圖,影風景、人
如果budget 係預最多9000左右 同埋市面有唔同牌子 有冇乜特點可以去了解深入D?
等多排多D二手放出黎個價就跌 同埋間間廠都出無反FF 實有間比人做低 到時就係出手既時候
係因為黎緊會去影極光, 唔知上FF會唔會好D姐
而家入M43會否不智?
睇用途
好似話 GH5 GH5S 拍片咁勁嗰啲 仲係有佢值得入手嘅地方
但係 Olympus 我自己覺得生存空間越來越窄
筆直幾多:10-15k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無偏好 最緊要好用
唔鍾意咩牌子:同上
影咩題材:平時番學用 (讀新聞)
拍唔拍片:都會
身邊朋友多用咩牌子:canon (好似係
接唔接受二手:最好唔好,都幾急用
其他要求:冇

歡迎各位同好幫忙回答問題
講漏咗
平時都想周圍影下
唔一定淨係for番學 有時去下旅行帶住影
唔該晒
如果二手機 可以係邊到買

想買部5k左右二手影下人,謝謝巴打們
dcfever

賣物app
筆直幾多:10-15k
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無偏好 最緊要好用
唔鍾意咩牌子:同上
影咩題材:平時番學用 (讀新聞)
拍唔拍片:都會
身邊朋友多用咩牌子:canon (好似係
接唔接受二手:最好唔好,都幾急用

講漏咗
平時都想周圍影下
唔一定淨係for番學 有時去下旅行帶住影
唔該晒

Canon EOS 6D Mark II 連EF 24-70mm f/4L IS USM鏡頭套裝
Sony A7 III 連 SEL2870 28-70mm鏡頭 套裝
以上FF

唔要FF你再問啦
玩 冇問題

認真玩 唔好

做野 nonnononononono
筆直幾多:12K
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Canon / Sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景,人像
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:接受
其他要求:睇中Canon M5/Sony A7 II ,新手
M5搵唔到架喇

俾多少少A7 iii 啦 先萬5
筆直幾多:6-7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:Panasonic
影咩題材:風景居多,比較少時候影人
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:無
諗緊A6300, A6000, M50, M6 定 XT20
3個月前買咗xt-20, 18-55
打算黎緊買第一支定焦
題材:街拍,景
考慮過23 F2 / 1.4 , 35 F2 / F1.4
budget: 2-3k, 接受二手
暫時打算買 23 F2, 有WR, 對焦快 , 但睇過網上意見, 23.2近距離表現差
想聽吓有過用以上鏡頭既意見,謝謝
之後會上皇室堡試吓鏡
筆直幾多:5k以下 (相機連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:入門既單反/無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景同人,主要去旅行用,但都想平時係香港影下
拍唔拍片:拍,但唔會經常拍,所以對拍片質素冇乜要求
身邊朋友多用咩牌子:無研究
接唔接受二手:唔接受(因為唔識check...)
新手咩都唔識,咁啱買左4-5年既DC仔壞左,所以先想換部好少少既相機。
暫時上網睇左覺得canon 200d/ m50/ fujifilm x-a5/ x-t100都好似ok,但唔係好知點揀好 如果有其他suggestion都ok
唔該曬
可以去富士post爬文 自己無用開
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:廣角鏡for Sony A72
影咩題材:風景+星
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子 : Sony
接唔接受二手:Yes
其他要求:唔好太重 方便去旅行
M50 15-45囉 咩功能都齊

想買鏡既加個轉插就用到ef-s mount
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞