新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
分別唔是真係咁大 多個連拍同埋evf 靚d

如果你搵到價錢差唔多但係靚仔新淨既xt2 就扑啦
咁就算啦 全新 記得買埋枝定焦
我諗個反光鏡有事你仲難check
睇左有咩功能再講蠢唔蠢
去第二度買 18-55 靚好多
其實我未係呢間買過 我去開cam2

建議你都係google 下風評自己決定邊度買

你知啦…無謂俾人話打手
dcfever cam2
買鏡最平又大舖係咪得肥花同cam2?
Dcfever XT20 $61xx
16-55 一定靚過 18-55 筆直夠梗係揀 1655
對比返其他廠 full frame 係 24-70 2.8 級數 呢個價錢十分值得入手
筆直幾多:15K左右
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:CANON / SONY
唔鍾意咩牌子:NO
影咩題材:旅行 風景 人
拍唔拍片:NO
身邊朋友多用咩牌子:NO
接唔接受二手:NO
其他要求:
Sony A7 III kit 用住先 有錢再換其他鏡

唔一定要 full frame 就 A6500 + 18105G + sigma 56 1.4
筆直幾多:5k-6k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行影人影風景
拍唔拍片:有時
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
本身有部入門單反1300D 有kit 鏡同 ef-s 55-250 長鏡 想買部無反輕便啲帶去旅行用 諗住加轉插用返efs 鏡 而家諗緊m50 定 m100
唔該咁多位巴絲打
筆直幾多:5k-8k
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行/人/景
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:接受
其他要求:本身有部600D
efs 18-55同埋55-250
想影人或者風景
有乜好介紹
M50 > M100 因為冇EVF會差好遠
反正枝KIT唔是餅鏡 M50都唔會比M100大件好多
77D 轉 6D ii 有冇咩意見?
77D推高d iso就好勁noise 係咪apsc死症? 如果轉 FF 6D ii係咪會好好多?
唔想太貴同唔想太重又有反mon既FF機係咪首推6D ii?
鏡頭方面我可以買過d FF鏡, 因為77D可以比女友用比佢研究下
ef-s 10-18mm f/4.5-5.6 is stm lens
https://www.youtube.com/watch?v=w7jlJsENaNM
筆直幾多:8k
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇 主要想買番canon
影咩題材:旅行攝影,平時放假都會帶相機出去影下啲景
拍唔拍片:拍
接唔接受二手:鏡頭可以
其他要求:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞