新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:行山影相 影光軌 影星
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:no
其他要求:其實諗緊a7ii / X-t3

求大神比d意見
短果枝
得a7 ii 岩你budget xt3 一皮唔夠買鏡
感謝巴打 請問除左呢兩部仲有冇其他推薦
筆直幾多:8k
想要單反/無反/細機/其他:細budget所以無所謂
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:旅行景/人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受
其他要求

唔該曬
我另一個朋友叫我買 800d
800d同77d 你覺得邊個抵玩啲
底大影星易d 嘛 呢個價位其實無ff 夠sony 平

同價都係apsc 比較多 你買多幾舊電就真既
如果買sony a7ii 巴打有冇咩鏡推介 唔太貴就得 諗住儲下錢再買
巴打 四代應該無咁快掛?
二代都差三代四年
https://hojenjen.com/canon-80d-77d-800d-comparison/

朋友驚你無錢買77d 姐 唔關其他事既
大部d 77D 抵玩
咁多位師兄
我暫時六千左右budget
搵咗資料
依家,有呢,三個options揀唔到
XE3 + 23.2
M50 +22mm
77d + sigma 17-70
題材係 連人帶境咁影 影下snapshot 行山 event
唔會執相 輕重方面有試過 覺得77d其實手感最好 其他两部反而細 xe3 77d 操作感強幾正 m50又輕便簡單易用
想問個deal breaker其實係邊 有時真係唔知自己想要咩
本身有部dc sony rx100iv
定唔使買?
感謝
有部rx100iv點解仲要買
77d 啦 你應該試過無電? dslr 續航力最強

而且唔識相機既見你有部canon 大牛機 女女一定搵你影相
第一次帶機出去果時,有幾個人叫我幫佢地影合照
筆直幾多:$4000-5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景 星空
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:
一定係女女
xe3
em10 iii
m50
有對女仔同一對情侶 順便恥笑我贏唔到大公仔
咁你就搵番個啦 仲講
三款有咩分別?
fuji
olympus
canon
功能上係咪都係差唔多? 唔好意恩
其實差唔多 睇樣 睇重量就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞