新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
不了
Canon APSC 無反推介唔落手
Panasonic 無出 APSC

我會建議 Panasonic G9 + Leica 12-35 2.8 II + Lumix 30mm macro
8200 + 4800 + 2100 = 15100 , 買水

旅行想方便可以轉 12-60 2.8-4 , 會用 wide angle 就補支 7-14
why not?
筆直幾多: 8000-8500
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon/Nikon/Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/風景/影景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Nikon/Sony
接唔接受二手:no
其他要求:重量冇所謂,旅行影相用
筆直幾多:最平ff
想要單反/無反/細機/其他: 無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇乜
影咩題材:人像
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:接受,平就得
其他要求:
咁都係得rp同r
2手都得wo
有冇機平得過1代a7
筆直幾多:8000
唔鍾意咩牌子:冇特別
影咩題材:拍下vlog
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受到
其他要求:想要輕啲,但係從來冇接觸過單反,想部機偏向入門級啲,thank you
Canon ff無反好似得呢兩部
筆直幾多:5k
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:爬蟲 蜥蜴 人像 風景
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:全接受
其他要求:用過m50 ,600D 唔想再用

歡迎各位同好幫忙回答問題
筆直幾多: 8000-8500
鍾意咩牌子:canon/Nikon/Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/風景/夜景
身邊朋友多用咩牌子:Nikon/Sony
其他要求:重量冇所謂,旅行影相用
筆直幾多:5000左右
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行 影景影人
拍唔拍片:完全唔拍
身邊朋友多用咩牌子:沒
接唔接受二手:唔接受
其他要求:其實本身用緊Sony a550 (用原廠果支鏡)好多年 去旅行先用 上次去左睇夜空 星星 日出日落 發現好似影到麻麻地 舊機又用左好多年
想問下應該買機定鏡好 新手 想一鏡一機萬用
M 50?

單反應該會出少好多 無反係主流

77d 單反
80d canon efs 10-22mm
xt20 18-55
巴打係唔係都係建議換機好過買鏡
當然 noise 既野新機會好好多

而且你枝kit 成像都唔方好 不如成set 換仲開心
77d 同 88d 有咩唔同 我知80d 個iso range 係細節d
多個防水
師兄 呢個組合會唔會過咗budget 可能我依家係英國 我見依個lens都要4K 方唔方便講多小小
香港二千搞掂 你想平既就平機身 要77d

不過睇黎都搞唔掂

我都唔清楚外國點買先平喎 ebay?
其實係咪都建議寧願平機身 個鏡頭都要好小小 如果80d kit set又可唔可以
想買部a7iii
唔識試機係唔係去官網買最好?
筆直幾多:20-30k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景=人>街景>旅行
拍唔拍片:No
身邊朋友多用咩牌子:sony
其他要求:應該買kit lense set加支prime(有冇推介)定淨機加24-105g?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞