新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
長平玩長焦鏡
點睇ef 70-300 f4/5.6
想平買tele鏡

大家點睇70-300mm f/4-5.6 IS II USM
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:無反/單反
鍾意咩牌子:Sony/ Fuji
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影相居多 風景+人為主
拍唔拍片:拍片
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:接受
筆直幾多:<10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行/景加人
拍唔拍片:會拍但係次要
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:鏡接受
其他要求:暫時考慮緊m6/m50 + Ef-m 11-22 + ef-m 32.4 想問邊部好d或者有其他更好選擇?
筆直幾多:~4000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:Fuji
影咩題材:旅行影相 風景+人為主
拍唔拍片:不拍片
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:不接受

M6 冇EVF冇得單眼 你諗諗佢
同埋唔拍片呢個價錢可以埋考慮其他canon fuji sony

你講下點解睇EF-M?
咁樣揀都係因為價錢平d 同埋果2支鏡上網睇評測都係話唔錯 有咩其他選擇
ef-m 不了 基本上長插ef-s轉接環

usable but not very good

一皮大把野可以買
巴打有冇咩推薦
筆直幾多:10-20k
鍾意咩牌子:Fuji Sony
影咩題材:風景/人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:Ok
其他要求:新手買機,想旅行影相用,主要去日本影城(部分要影遠距離>100mm),屋企人影相。
考慮過x-t2 + 18-55 + 50-230 + 一支定焦or10-24
都有興趣 a7r2
筆直幾多:~5000
鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行/景加人
拍唔拍片:唔多拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:接受
其他要求:暫時考慮緊m50 / xt100

主要係女仔exchange想買部相機影相
定又驚自己會覺得太煩最後都後用手機算
同埋想問買機係應該點check
咩都唔識 感覺會俾人呃
畫質 18400 應該會好啲
但我對騰龍 QC 好大保留
兩部都 OK 比我會揀 XT100 玩下菲林 Filter 但最好唔好用 kit 鏡 買過另一枝
買機最穩陣搵個識影相嘅 friend 冇就去返大舖都好少話呃人嘅
去旅行睇你介唔介意換鏡 , 唔介意就 XT2 個組合都可以 揀枝廣角 換 55-200
想上 full frame 就 A7R2 + 24-240
平玩係可以嘅

但如果會好常用長鏡又唔怕重都係會建議買 Canon 70-200 2.8 一來畫質好二來大光圈三來保值
謝大大,另外想問廣角有乜野好選擇?本來想揀10-24,但見好多師兄對呢支鏡既意見,覺得16.4比佢好。攪到而家唔知點揀好
長焦鏡會唔會直上50-140更好?
筆直幾多: 5000-15000
想要單反/無反/細機/其他:無反/細機
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:none
影咩題材:旅行影風景 影花(櫻花...etc)
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:nikon fuji
接唔接受二手:可
其他要求:
一直iphone旅行影相 家陣見有d錢想買下部相機 練下影相 影相初心者 好簡易的執相都會做下
之前見xt3出左好似好吸引 但我又少拍片 唔知會唔會太浪費部機 想部機從簡單到深入 都support到
定焦同變焦無得咁比
16.4光圈就係大三級同有啲macro 10-24就係有等效15-36同ois
利申有XT2 10-24 35.4 50-140同日本留學中 呢邊無乜景要用到等效15咁wide 所以都係睇你對光圈 ois 方便性嗰啲有無要求
50-140嗰個體積重量拎住去旅行真係有啲辛苦 如果唔係要求好快嘅對焦速度同大光圈不如揀55-200 甚至50-230好過
筆直幾多: ~5000
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:街景風景
拍唔拍片:極少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:勉強
其他要求:新手一個,目前睇中M5同埋xt20,如果跟翻個budget,最好既機鏡配搭係點? thxxxx
筆直幾多:6000-6500
想要單反/無反/細機/其他:單反無反都ok
鍾意咩牌子:canon Nikon
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:人像 普通風景
拍唔拍片:無
身邊朋友多用咩牌子:canon Sony
接唔接受二手:鏡ok
其他要求:
新手買機買鏡發問區(6)

http://lih.kg/ccRwgS
崔叡娜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞