新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
求救

方案一
二手a72 6500
買支6k鏡

方案二
二手a7r2
買枝平既鏡頂住先 ~4k

過多排再轉枝靚鏡
一張最高質JPG大概20-40mb
raw大概60-100mb
睇你旅行行山習慣影幾多相同埋影唔影raw

不過經驗黎講卡一兩張用32gb或者64gb都ok
重點係外置harddisk存檔
個人用緊讀寫95mb/s果種
想問多樣既 3000蚊可唔可以買到板鏡用
求救

方案一
二手a72 6500
買支6k鏡

方案二
二手a7r2 9000
買枝平既鏡頂住先 ~4k

過多排再轉枝靚鏡
唔識,或者開新Post請教其他巴打更好
如果唔會入電腦後製色彩,可以搵返朋友推介Fujifilm機鏡同欣賞佢地作品

個人用開Sony,10000預算建議考慮APSC機較好
冇咁多花巧嘢,可以細部隨身帶周街影熟習一下攝影概念

如果必須要有泛用標準Zoom,可考慮a6300+SEL18135套裝,再額外加枝Sigma16mmF1.4影夜空用,弱點係18135要日光先發揮得好

如果講究高質唔介意定焦鏡,可考慮淨機a6300加枝Sigma16mmF1.4同埋Sigma56mmF1.4影人用,弱點係換鏡要時間,有時會錯失剎那

如果講求一機一高質鏡,可考慮a6300加枝SEL24F18Z依枝堪稱最靚畫質嘅鏡,等效~35mm廣角影人影星空都ok,視乎你覺得35mm影星空夠唔夠闊;如果要平平地有枝ZOOM得既TELE可補支二手55210粗用,但都係要日光配合

影星影景做snapshot用Laowa9mm都OK,但手動鏡兼唔算平
可以睇睇爭唔爭取到a7R2加枝水貨/二手SEL55F18Z
標準定焦影景影人都OK,然後Super35mm後變等效~85mm可以影人像特寫
依枝鏡唔駛擔心第日轉二手放走,畢竟香港用家一致推介高質

雖然SEL85F18本身都唔錯,但一機一鏡得遠攝鏡的話,擔心你未必慣
據說學影相學構圖都係從50mm標準鏡開始,用55f18z都未嘗唔係好開始
有個固定框架後可以引導自己開發新視野
筆直幾多:8K左右
想要單反/無反/細機/其他:新手 冇特別要求
鍾意咩牌子:Cannon Sony Fuji
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景、夜景、人
拍唔拍片:會!
身邊朋友多用咩牌子:Sony Cannon
接唔接受二手:冇乜所謂
其他要求: 完全0經驗,一直好想接觸攝影、拍下片,好中意嗰種銀色+黑色嗰種復古相機📷feel
xt 2 靚kit
如果走去買呢支再買多支餅鏡既普通鏡呢?
咁就唔怕得遠攝
因為都會想要支影近 好似普通手機影相咁
X-T2/X-T20 + 1855
買依支55/1.8同埋28/2

快門數30000幾 無拍片💁🏻
上傳唔到相
大概係8800 a7r2 連 mc-11既二手
筆直幾多:25000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Nikon
唔鍾意咩牌子:Olympus
影咩題材:風景人像(旅行用多)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:不接受
其他要求:
本身用開Nikon d700
有幾支鏡,但覺得部機測光同HDR效果唔好
用iPhone影得仲好
唔知而家新機影高反差相會唔會好好多?
唔想搞後制,太懶
新手影相想問如果買xt-20搭咩鏡好
影景用18-55夠唔夠?
搭多枝人像影景深應該買咩?
或者一枝做晒可以點買
如果咁一係85F18加支28F2用住先
長遠28F2換24F14或者標準zoom 24105 or 2470z/gm

28F2可加配件變超廣角F3.5
新機Dynamic range會好好多
如果你成手鏡斷估都唔會轉會
budget咁充裕就直上D850啦
如果嫌重就D750或者轉無反Z7配FTZ
Thx reply先
岩岩見到Nikon promotion, d810有一千蚊coupon送
圍返萬二蚊鬆d、幾抵屌
兩部機既dynamic range會不會差好遠?
1855係可以一支搞掂影人影景
如果你想質素更高
影景可考慮 10-24 or samyang 12mm

影人可考慮 35/1.4 or 56/1.2
平少少35mm F2 or 50mm F2都ok
新手一問
A7iii + SEL50 1.8F
好唔好用
如果要賺送鏡優惠基本上無得選
但買之前要問清楚店家有冇得送,見市價平啲然後落搭最後發現盒冇左要有嘅嘢咁就無仇報
百老匯做緊送鏡
Sony本身推廣優惠,買a7R3 or a73有50f18或者mc11送
所以可以去其他店格價同問有冇得送
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞