新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
機身唔係重點 鏡頭無得縮先致命 搵下同焦段光圈既FF 同M43做比較你就明

如果你真係追求FF 既 都係a73啦

新呢兩部d 鏡要加轉插/買新鏡
如果你係要近期用 而自己又冇乜鏡頭 兩部都唔太推介 原因係鏡頭群未夠多
但長遠嚟講 多啲鏡頭選擇 Z7 影風景 (嘅潛質) 應該會幾唔錯

如果趕住用可能揀返 Sony 會好啲
但會唔會考慮 A7R3 / A7R2 ?
想問下你地會係咩平台搵到二手相機

唔敢去街鋪問價
dcfever
R 好似有d 貴,同埋D人話無a73 咁好?
Panasonic 部新機係咪好似ok? 好似值得等?
最少人講嘅 Panasonic 我自己反而最睇好
Sigma 講到明會出返 L mount 鏡 你唔怕重又等得嘅可以等嘅 不過你預起碼等到出年年中

A73 夜攝 noise performance 會好過 R 仲有拍片會好啲 , 但影風景 R 像素高啲 同埋啲相影出嚟層次會好啲
筆直幾多:5k-8k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Sony, Canon, Leica
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:旅行風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon, fuji
接唔接受二手:可以
其他要求:如果想影星會有咩特別要求? 同時想輕便會唔會要求太多?
完全新手屌細力啲
整部2手 xt2 或者全新xt20
腳架走唔甩 借朋友大光圈影星是基本 仲有強勁既後製能力
筆直幾多:
$8k 如果比多少少有大升級都願意比多d

想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:-
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:文青個類 人同景
拍唔拍片:極少 當無
身邊朋友多用咩牌子:有人推介X-T20 X-E3
接唔接受二手:No

其他要求:
電夠多,不過都接受到帶2 3粒電出街
自己睇過X-T20 X-E3比較
好似E3既對焦好d?
用緊Canon eos M5配支 15-45 kit lens
想換支鏡影人像/風景
筆直2000樓下 可以接受二手
本身冇買埋個adaptor

想問下各位巴絲有咩意見?
結論就係買個adapter 轉ef s
無人理我
潛攝係認真? 除非你要搵食否則都係gopro 算啦 成皮野落水我真係唔搏

對部有咩要求? 點解睇em1 ii?
如果我買新機淨body 77D 再買支二手鏡會唔會抵玩少少
上網睇人地話支kit lens 玩一個月就厭
kit鏡?定另外買其他鏡
跟左貴kit 先 再借朋友鏡黎試下手感
咁當然會買間穩陣D 既屋先落水啦
睇中EM1 II 一黎因為佢靚仔, 二黎貪佢IBIS 三防加 連拍都算快JA
其實去旅行影相係咪買部aps-c 會實際D?aps-c 係咪都係a6500 贏曬?
要好熱心影相先會拎ff 旅行 每個人對重量既感覺唔同 好難一概而論

apsc fujifilm 都幾好 canon其實都用緊仲有duel pixel af

以對焦點以及機身防震黎講 a6500 係勁既
我覺go pro 算數啦 個防水殼你搵左幾錢未

如果以機身黎講其實買到a7 ii 同樣都5軸機身防震

m43 既優勢係鏡頭輕以及2 the x crop factor打雀輕便炸

你諗諗佢

又或者等xt3 apsc sensor 仲有富士色
我都覺得呢個係最好方法
咁如果有adapter嘅話有埋邊支2000樓下嘅鏡啱影人像/風景?
好似有枝16-22 f4.5-5.6 我叫fd買呢枝去旅行影景

番黎話好用 不過自拍就要放自己係中間 wide 鏡邊位影人變形好明顯
Thanks ching 留意下先
殼=機價x2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞