新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
https://www.digitalrev.com/article/fuji-xt20-vs-xt2

有錢就 XT2 冇錢就 XT20 XT2 整體操控爽啲 同埋佢定位始終係 top end 機

XT2 XT20 都有得換鏡 , X100 冇得換鏡
Ching 3-4k 要全新 幫你唔到 24-105好鏡黎
唔介意二手 比多d筆直就6d FF機
唔建議APSC曬左支鏡又crop左
收到巴打
77d 10-18mm f4.5-5.6

腳架等人答
用唔盡 如何用4K 買到ff 機
因為新手 驚自己三分鐘熱度 唔敢買咁貴
本身枝鏡連埋部EOS 40d
但部機好似好舊好笨重 所以想換另一部
聽完巴打講 都係做足功課先
可以買77D淨機 加個轉插 俾多少少就全新
77D 仲邊使轉插

想玩 FF 只能建議收部 5D mark 2 玩下 二手價平 萬一唔想玩放返出去可能淨係跌幾舊水
第一代5D
筆直幾多:10-12k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:有留意fujifilm
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:人,景,動物,旅行
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:/
其他要求:/

有做過research
-sony rx100 mark5
-canon 80d
-fujifilm x100
-fujifilm XE3
-fujifilm Xpro2

主要影相,
希望搵到cp值高嘅body留響d水腳留黎買鏡
以上5部我自己偏向XE3

大家俾d意見
小弟未玩過相機,黎緊會去旅行,想買第一部可以換鏡嘅相機
我朋友極力推薦我買a7iii+24105g,佢話已經好夠
上網都睇左唔少評論話部機性價比高,完全超越左入門級數,黎緊應該會集中影風景相,想睇下各位巴打有冇咩意見
同埋想問有邊度買行貨會平,又信得過,唔會舊機當新機個D
三陽四寶肥花天祥

如果影星/銀河 支鏡未必夠用

不過新手呢個組合夠應付9成9情況
筆直幾多:5000~6000
想要單反/無反/細機/其他: 單反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:旅行風景,影人,畢業相
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:接受
其他要求:
本身自己有部Sony a5000 但唔太好用
想玩下入門級單反 學下影相
呢排留意緊Nikon D5600 canon 1500D 800D 200D
有冇其他好推介
唔考慮xt3?
果個重量去旅行係搞笑 除非你個旅行重點係影相
77D for sure
如果Nikon 機有咩推介
想比較下兩隻牌子
麻煩ching
本身有考慮xt2架
但我覺得以我新手黎講
都係買翻d低價位嘅試下先
唔好浪費左部靚機🙈
咁就不如xt2 應該多人放機會平

xe3 唔係唔好 個style 唔同 xt2 操控上會方便少少
筆直幾多:8K
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:人,景,動物,旅行
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:/
其他要求:岩岩入坑 留意緊80d同77D
建議收部二手 D7200 畫質好操控好像素夠
再入枝 50 1.8 影人
另外有枝 sigma 17-50 2.8 聽聞畫質都唔錯 可以考慮下
或者入枝龍仔 24-70 2.8 VC 一代都可以嘅 但有機會唔夠 wide
唔夠錢就轉 D7100

影風景多我會 prefer Nikon , Dynamic range 闊啲
影人多就 Canon 膚色出得靚啲 當然你肯比心機落去執 Nikon 相都執到 Canon 色
筆直幾多:15000左右
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:OM / Sony
唔鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:風景/人像/潛攝
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:乜都有D
接唔接受二手:接受
其他要求:其實睇中左OM 部EM1 MK 2, 想上黎問下大家意見同埋想睇下同價錢會唔會有其他更好選擇, 始終EM1 MK2都兩年前貨仔
但xt2 body 2手同xe3 kit 差不多價位🙈🙈🙈🙈
等我再仔細研究下先
想再問下同Nikon/ canon 個兩部新機比點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞