新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
筆直幾多:7000 max
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:景多(包括夜景)
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:/
諗緊a6000, a6300定xt20好
或者其他?
咁如果canon m50同fuji xt20比較呢?
筆直幾多:18000內
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:影人居多,都會影下物件
拍唔拍片:都會拍下片
身邊朋友多用咩牌子:canon,sony
接唔接受二手:可以,冇問題
其他要求:完全係新手,對相機係白紙一張,諗唔到其他要求。
富士鏡頭比較貴 影鮮色野會幾好
Canon鏡就平啲 同埋影人色幾好
你可以睇埋Sony a6300 都係一個選擇
其實呢個價位大家都差唔多 睇你想要咩硬件上嘅功能
筆直幾多: max 8000 包埋kit 鏡
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:冇乜所謂
唔鍾意咩牌子:冇乜所謂
影咩題材:去旅行影下人同影下景
拍唔拍片:少用
身邊朋友多用咩牌子:冇乜朋友影相
唔接受二手:唔接受
其他要求:冇

Thanksss bro!
10k剩機的話可考慮a7r2
買乜鏡買成點另一問題,先睇預算再睇要求

如果10k全包就APSC機算
建議先諗A6300淨機,無謂A6500
鏡可以考慮18105G電動變焦鏡拍片
然後SIGMA 16mm(大景)/30mm(標準)/56mm(特寫) 三選一
如果一定要FF機又會考慮全二手,可考慮A7R2 + 85F18 + 55F18Z
如果必須微距靜物可考慮二手A7R2加支SEL90M28G,不過用係人像就最後儲多支85F18
A7R2有柔膚功能,反而A73 A7R3冇咗

如果要輕便會考慮APSC機,可先考慮淨機A6300,
拍片要變焦的話可考慮18105G電動鏡
鏡頭全部定焦都OK可考慮入曬SIGMA 16mm 30mm 56mm
APSC的話應可全新
視乎會否經常夜間手持影相拍片
但依方面可用大光圈鏡頭平衡
同埋部機細D輕D其實手又用以扶穩D

如果剩機預算10k當然有本事上a6500
只係新機就出,依個時點入a6500可能微妙

得閒去開MK/CWB可上SHOWROOM收細光圈比較
重要係知道自己想影乜同會點影,然後去實際試
筆直幾多:10000-15000
鍾意咩牌子:Sony Nikon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:夜景 人
拍唔拍片:甚少
身邊朋友多用咩牌子:Sony Fujifilm Nikon
接唔接受二手:歡迎
其他要求:無
筆直幾多:3000
想要單反/無反/細機/其他:Fuji 鏡
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:景 人
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:SONY CANON
接唔接受二手:接受有保
新手收左XT-100 KIT 連XC 15-45鏡
佢個電動鏡感覺麻麻 想買支新鏡
想問買支18-55 定 買枝定焦?
3000如果你放埋支1545應該夠你買二手1855同埋23/35 F2
筆直幾多: 10k
想要單反/無反/細機/其他:都可以
鍾意咩牌子:Canon, Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景人像
拍唔拍片:拍微電影,旅遊
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想要反mon方便拍片
Thanks 巴打,
咁我試下放枝鏡先
枝鏡少人放到二手價都無
80D + 24-105 II
拍片記得預錢買咪
如果真係要 10k 內就 77D
D750
雖然相對舊啲但絕對滿足到你嘅需求
鏡就一係一枝 2470 2.8 一係幾枝 1.8 定焦 睇你喜好 我會建議影人用定焦
筆直幾多:9000
鍾意咩牌子:Nikon/Cnon
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:山脈 星空 人群
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:接受有保
玩左D5200 幾年 但之前跌花左個mon 同對蕉慢左,想換body
想知換機後d 鏡係咪都要換晒定可以繼續用
鏡:KIT鏡18-55mm 3.5-5.6
TAMRON 18-270mm 3.5-6.3
35mm 1.8
筆直幾多:5000 - maximum 7000 (理想買到一機一鏡頭)
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:主要行山影風景,可能間唔中影下人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:毒撚冇朋友
接唔接受二手:本身肥花買開二手野,但因為攝影呢方面乜都唔識,希望買新。如果買二手的話,希望有熱心巴打指點吓我交收個陣有咩要驗。
其他要求:認真想入門。本身攝影零知識,手機都少用黎影相。想買部單反入門,上網遂個技巧學吓實踐應用吓。
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=254&t=4393778
手動變焦一轉就係,近去遠/遠去近可以快好多,方便影相構圖
一般講法電動變焦可以穩定速度地zoom in/out,容易停係理想位置,因此便於拍片
相對地因為要用電驅動,電池消耗量會大咗

得閒可去showroom感受個分別
建議a6000淨機再加sigma 16mm f1.4 (高質廣角,等效24mm)
然後剩低預算可以幫支sel55210(超值遠攝)或者sigma 30mm f1.4(高質標準定焦) 或者 sigma 56mm f1.4(人像特寫)

如果想一機一鏡可以考慮a6000加支二手/水貨sel24f18Z
如果SONY無反APSC機可以接受
A6500加Sigma三寶 (16+30+56mm) f1.4,最好可以疊多支原廠55210方便日照時間做埋TELE (日光用遠攝影人像特寫都幾靚)

FF機的話要再諗諗,睇下機鏡預算點樣平衡,最怕有機冇鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞