新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
想請問一下師兄a73 同a7r3 同a7s2 有咩分別?除咗4K之外
都係果d 啦 3代好過2代 r 定位高像素 s 高感光
啱先上網睇咗xt3都幾正 但其實xt3 xh1 gh5有咩大分別 見都係防手震同4K
直幾多:6~7K
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行遠景 / 夜景 / 人
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子 : /
接唔接受二手:不
其他要求:

之前留意到Canon EOS 77D連鏡係在budget之內同好似唔太重 主要旅行除左風景仲想影運動網球手動作 有D距離 nikon啱既都可以考慮
Fuji/gh5個啲我唔識啦
如果唔介意apsc
a6500加支sigma 16 f1.4好夠玩

Canon嘅話Eos r插apsc啲stm鏡拍4k好似都唔錯 但好似out左bud
push
筆直幾多:5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人像、風景、食物
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不
其他要求:想影夜景比較出色,夜晚影燈光嗰啲唔怕模糊,拍片時風聲嗰啲噪音無咁明顯

新手一名,上面可能會寫咗啲比較白痴嘅嘢
Thanksss
apsc 係 xt 3 and xh 1 sensor 大
m43 係 gh 5 sensor 細

xh 1有機頂led pro d 有5軸防震
xt 3 無 但係反應快d 對焦點多d

gh 5 有180度反mon拍vlog 一流
xt 3 xh 1都無
好難影到夜景(wide and fast) 又可以影到運動 (tele就唔會wide)

建議你淨機身再買鏡
感謝ching !
筆直幾多:7k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景,人
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:毒撚冇朋友
接唔接受二手:no
其他要求: 新手入坑諗緊M5定M50好
搵到邊部買邊部
新手想問下adapter會唔會影響畫質?
ef-m 鏡群選擇係咪好少?

如果8000內機身連鏡
m50係咪算最佳選擇? 仲有冇其他好選擇
如果可以加下 budget
XT3+kit鏡又點睇?
俾得起錢 買xt 3當然好

ef-m 選擇少 質素講唔上非常好 所以一般都轉插

轉插好少有問題
多謝巴打回覆
主要係影下gf+景 (旅行相)
同埋都會拍下片
其實m50性能係咪都夠做? 跟據我影嘅野上咩鏡會比較好
想問有冇需要上埋xt3 (預算問題, 上xt3應該都是kit set)

利: 完全新手入門學攝影
其實m50 夠用 加個轉插買枝ef s 既靚zoom 夠你用番幾年

最緊要多個180反mon 自拍容易
想下問xt3同a7iii
2部嘅話你地會點揀,fuji鏡好似又齊又靚,a7iii部機又勁咁多鏡相對貴啲。
我知一部ff一部apsc好難比較。
如果平日放假同埋旅行會拎出去影下相,你地會揀邊部?
xt3 因為裝鏡total 輕d
筆直幾多:總計兩萬左右
想要單反/無反/細機/其他:單反
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:旅行、景、日落
拍唔拍片:極小
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
舊機係600D+18-135 kit依家考慮緊上唔上FF,唔知80D定6D2好,如無意多買邊部都會配支24-70 F4.0,外加想買一支長鏡,唔常用,唔需要太貴,但想買EF鏡,依家考慮緊EF70-300mm f/4-5.6 IS II USM或者EF70-200mm f/4L USM
放假旅行用我推介富士
主要係d鏡輕便D又細小D
FE鏡普遍都幾重下
旅行走動多相機輕便係好好多

如果你唔介意重量唔介意要執相
A7iii畫質會好少少
講漏左,如果會拍片係咪唔洗諗直接揀sony果部就得
咁大枝
舊機用左8年了,其實由80D未出已經打算換機,拖下拖下就拖到依家。而且依家開始有小小要求,所以想換部好小小。但我完全未接觸過FF機,所以唔知點選擇好
如果你係有要求就應該換左枝kit 鏡先

兩皮都夠出a7iii 加枝kit 掛 不過又係kit 鏡囉

我係你就77D/80D 再整枝 ef-s 17-55mm f2.8 玩下先

試下靚鏡就明機身只係靚相既40%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞