新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
a7iii dr 都係贏

呢個價位可能退求a7300 比較合理 有錢找
a7 iii kit個支好似係28 70
係咪a6300
想要Ff
D750 嗰 set 冇問題 鏡頭群選擇亦最多

係就係舊啲 但絕對可以講到今時今日畫質都係好唔錯 以而家個價嚟講好抵玩
定焦可以睇下 50.8
A7 III 冇問題 但原廠枝 kit 就不了
唔介意等下就龍仔 28 75 2.8
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:旅行人+景(尢其夜景)、星星
拍唔拍片:唔拍
接唔接受二手:接受
其他要求:

自己用緊a6000 + kit + Sigma 30.4
見而家A7 II連Kit好似$8xxx就有交易,FF影夜景又有優勢
所以諗緊應唔應該放晒成套升級
滾大嚿錢上 A7 III 好過
舊一代機用落好多小問題
C記平玩70-200 F2.8係咪得二手a009可以揀
筆直幾多:15000 最好連鏡
想要單反/無反/細機/其他:單/無
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/風景/街景/夜景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:不了
其他要求:
筆直幾多:12000淨機身
想要單反/無反/細機/其他:單/無
鍾意咩牌子:無
影咩題材:人/風景/街景/夜景
拍唔拍片:拍,都幾主力拍片
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:不
其他要求:最好可反mon自拍
6D II , 都冇乜得揀
EOS R 又唔夠筆直
筆直幾多:4000-6000
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:canon
影咩題材:風景/影人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:可以
其他要求:用緊CANON M6 考慮緊買唔買呢兩支鏡
EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM攞黎影景
EF-M 32mm f/1.4 STM 呢支影人
呢兩支係咪算最好選擇?
完全新手 未接觸過攝影
超新手,筆直一萬,冇特別要求
如果唔駛反mon呢?
6d ii 最啱
唔要反mon 咪a7sii
淘轉插 買ef-s 完
A7 ii kit set
why not gh5?
我會揀 XT3
或者 GH5
謝謝咁多位回應
即search下呢d機既好壞處
筆直幾多:under 4000
影咩題材:a7ii 用家想入一支wide 鏡影景
拍唔拍片:no
接唔接受二手:OKOK
其他要求:MF AF 新鏡 老鏡都可以
睇你平玩定義係咩 你買枝小白玩到咁上下再放返出去 整體付出嘅錢唔會比買枝 A009 咁玩法差得幾多

大三元鏡頭負擔到盡量買原廠 一來保值 二來畫質性能兼容都一定比副廠好 (小白 IS II 真係 Canon 當年嘅黑科技 到以今日嘅標準嚟睇都仲咁勁 出到第三代竟然冇改過光學結構)

但假如真係得 3k-5k budget, A009 的確係唔錯嘅選擇嚟
幾wide先....

4k唔上唔落咁
bigma/tokina定焦又6k
samyang又2k(mf)到 af就6k

一係sony sel28f20+ultrawide converter
Ultra wide converter
Over budget 少少 老蛙 15mm F2 MF 嗰支好似都 ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞