新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
即係我都係要買返支變焦?

我諗過1670/18135 + 24f18 或24d18+ 老蛙9f28

依兩個plan
實在好頭痛
筆直幾多:窮學生 10k下 愈平愈好
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:星 景 旅行用
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:鏡機都可二手
其他要求:wifi過相

想買水貨80D 連18-135mm usm
見到有7k又找 但係又怕翻新機
或者有冇師兄教點check
sony a7ii + 24-240 / 24-70 f4
筆直幾多:6000
想要單反/無反/細機/其他:單反鏡
鍾意咩牌子:Tamron/Sigma
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:生態 主要係雀
拍唔拍片:會但唔一定要
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:我機用緊Canon 600D
想買枝100-400mm 主要係考慮買Tamron定Sigma 聽講好似Tamron Focus快啲 防震好啲Sigma畫質好啲
同埋想問買鏡有咩要注意 有冇黑店伏人
買之前可以點試 同埋有冇啲accessories要買
77D 會唔會有興趣?
近排想連埋支sigma 17-50mm 放
筆直幾多:2萬至3萬
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon/sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:影街景 風景 人像
拍唔拍片:小拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:唔接受
其他要求::
筆直幾多:~10k
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:fujifilm / sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:星 景 女朋友
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:fujifilm
接唔接受二手:接受
其他要求:考慮買xt20 + 35mmf2 (影人) + 12mmf1.4(影星同景) ,咁kit需唔需要買18-55?
定16-50已經夠用?
筆直幾多:8000-10000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:olympus
影咩題材:人,風影
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:最好一手
其他要求:希望唔好太重 最好有touch mon

77D 師兄想點賣
A73
Zeiss 55/1.8
Tamron 2875
標準答案
買18-55唔好要16-50
完全高一個level
又唔係貴幾多
觀乎咁多個system standard zoom最抵玩就係佢
X-T20 1855 Kit
加多支35mm F2
A7iii

想問新手想買鏡邊到買好?
買水貨鏡驚唔驚會出事?
因為我睇中左fuji支18-50mm 水貨鏡
82mm cpl有咩介紹
用副廠鏡其實好撞手神 我自己個人經驗用過幾枝騰龍鏡都有嚴重走焦 對焦有問題 / 唔穩定嘅情況 但用 Sigma 就冇遇過 亦都有人話 Sigma 鏡光圈桿好易壞

我會建議你去舖頭兩枝試曬 再比較下對焦呀 Sharpness 防震 你自己覺得邊枝啱用啲就邊枝 好老實講兩枝差距唔太大 但防震騰龍應該會好好多
要唔要埋kit 鏡好
有2875支kit用嚟擺?
以下係前人留低既格式

筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:風景 人像 街
拍唔拍片:唔多拍
身邊朋友多用咩牌子:咩都有
接唔接受二手:唔想
其他要求:

歡迎各位同好幫忙回答問題
唔該
兩枝揀一枝黎買 買邊枝先好
筆直幾多:分期1000-1500 ,一炮過10000
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:風景 人像 街
拍唔拍片:唔多拍
身邊朋友多用咩牌子:Fujifilm ,olympus
接唔接受二手:最好一手
其他要求:
想要部Full Frame

歡迎各位同好幫忙回答問題
街景風景人像不如1635z+55z
55影人冇得輸
2875影風景又唔夠1635wide
大家買二手鏡嘅時候會點check?
筆直幾多:15000-25000 (頂盡3萬荷包乾)
鍾意咩牌子:Fuji canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景,人(以前獨好景,依家想影埋人)
身邊朋友多用咩牌子:canon, Fuji
接唔接受二手:盡量唔好
其他要求:小弟留學有好多機會歐遊,想試下影少少黃昏/夜嘅相(比例應該係7-8成日頭,2-3成黃昏/夜)

新手,將會係第一部機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞