新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
唔該師兄
budget? 有咩要求例如size 樣貌 功能 (性)取向?
Touch screen 我又覺得未必係 deal breaker 嚟
Touch screen 最主要係 live view 對焦揀邊度對焦 但 Nikon 個 live view contrast AF 係廢嘅 仲有其次就睇相 揀 menu 好老實講都係可有可無純粹有好過冇

同樣 budget 我會建議舊少少嘅 D7200 , 如果係要 Nikon
想知xt2同xt3大概係使用上有咩分別
感謝巴打
諗緊如果差少少 買xt3kit會唔會更好
XT3都係岩岩出 價錢又唔係差太多
買左唔洗再心思思轉機
換機又要蝕一筆
我都係咁諗
買左部機再儲下錢換下鏡都唔錯
上面巴打有支sigma56f1.4真係幾正
巴打我最近都睇岩a6300
本身用緊fuji x-m1 2013既入門機 想升級
睇過好多review 都話fuji 色靚 但我自己睇blind test 發覺自己鐘意sony 色多d
想知a6300 二手市場點
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony/ Fuji
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影相居多 風景+人為主
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:接受
其他要求:

依家有幾個Options:
1. A6500二手
2. A7II二手
3. XT2二手

如果想係返8000左右價錢, 邊款會有多D鏡又岩BUDGET? 都係旅行影相, 影下人同風景, 唔拍片。邊支ZOOM 鏡好? 又或者一支SIGMA 30MM F1.4 夠唔夠去旅行影相用? 唔該晒。
二手價去肥花睇啦
而家a6300淨機唔貴,而且行貨確定有保會安心D,最好諗清楚
如果影景 ,近距 剩係用30mm 夠唔夠
但係冇得zoom 應該影唔到動物
Fuji唔識,等其他巴打教路/評價

a6500 vs a72的話,預算有限(包括未來投入程度)唔好諗a72
最怕自己覺得俾左大舊錢去買機,但成像質素覺得唔夠好,然後心底可惜
FF鏡真係好貴

單就a6500而論,如果你唔拍片又其實影風景/簡單景+人(唔係不斷跑既細路)為主,個人覺得其實a6300甚至a6000都夠做,可以放多d預算係鏡果度
要睇返你自己點解首選a6500先

如果一機一定焦鏡,可考慮a6000+水貨SEL24F18Z
如果一機一變焦鏡,可考慮a6300+SEL18135套裝(最好補少少錢加支Sigma 16/30mm f1.4影淺景深/室內用)

如果一支定焦的話,24F18Z好過30F14,主要因為24F18Z鏡質真係TOP MODEL而且等效約35mm影起上黎易上手,特寫加影星加輕度微距都OK,30F14等效約45就好微妙

SEL18135鏡質係好而且焦段實用(如果旅行會行動物園都會zoom得開心),但因為光圈唔大所以預日照時間用Only,thats why建議谷多支大光圈定焦備用
XT3 其實升級幅度都幾多 畫質好咗 操控爽咗 連拍快咗 拍片勁咗 上到一定上
唔該晒巴打, 因為a6500 有防震同埋有新買新既諗法,所以想買a6500,見都唔係差好多。

另外,唔係質疑巴打,不過睇好多YouTuber 同埋DxOmark 評都係話 30mm1.4 好過 24f1.8 價錢仲差咁多,所以唔知揀邊枝好。
兩支都有過,24F18Z主要鍾意佢色水同焦段,而且近攝特寫都有用
就數值而言性價比一定係30F14嬴,但以一機一鏡前提下難用,除非你鍾意用標準焦段影景+人

如果都係想有新買新,咁或者睇下急唔急用
始終傳聞新機就出,就算唔考慮新機,A6500個價都會波動咁
另外呢 想問下買機同鏡大家多數係邊度買
D5500買天涯鏡想問下巴打推薦tarmon18-400定nikon18-300f/3.5-6.3g Ed vr
筆直幾多:8000-9000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:旅行/影人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon/Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:

求教
a6000/a6300 配枝恒定f4既standard zoom

夠用有突
30mm旅行唔夠用啦
旅行超廣/廣角/長焦出場率先高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞