新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
https://helpguide.sony.net/ilc/1720/v1/zh-tw/contents/TP0001632707.html
有,Chop完之後應該得返3936 x 2216 (870 萬像素)
又想問下
除左原廠仲有冇邊條快門線支援A6300 (又平
有線定無線,駛唔駛有搖控功能唔係得個快門鍵,定係進階到可以控制定時攝影方便拍星軌…ETC
然後去淘寶睇啦
想問如果去三x四x,係咪whatsapp問左有無現貨先上去?
買新機水貨鏡最緊要留意咩??
唔想白行一轉可以WTSAPP或者電話打去問一問
行貨可以憑機身編號打電話去官方果邊對Number,有心想核實放膽講就得
水貨鏡頭首先望望個Mount有冇明顯痕跡,避免可能二手貨,然後睇下外觀+鏡片有冇花有冇霉,確認好外觀冇問題先好插機再試對焦/光圈依類

不過買行貨新機的話,記住問清楚官方優惠包唔包,有時佢特別平可能因為唔包官方優惠 (如現金券或送鏡頭)
順手一問你用黎做乜?
如果只係簡單影星影夜景,可以考慮放好位置對好焦後,用倒數2秒/5秒黎影
會不考慮Sony RX10 III ,影得夠遠
唔知點解頭先啲字出唔到, 想問下如果買水貨有乜要注意?
想買支平平地既八瓜魚腳架~500
機連鏡 都有1.5kg
多數用嚟影山山水水 瀑布咁
唔想拎三腳架 又重又唔方便
有冇咩好介紹?
影河流,夜景,星之類
日出
BTW 請問有冇人用過NiSi 大陸牌子既 filter (UV, CPL, ND, GND)
有冇試過發生咩問題?
Joby 3k/5k
CPL怕色水走樣,推薦KENKO
其他都無所謂,in general咁講都係睇透唔透睇有冇特殊塗層抗水抗油睇filter厚薄,廣角鏡最好唔好厚filter
想問下KENKO係指邊隻
Kenko Zeta Wideband C-PL (W) 67mm
Kenko 67mm Zeta EX Circular PL

另外想問下點解會存在圓框既GND
咁咪較唔到漸變既上下囉
5.7mm算唔算厚
KENKO你提果兩隻係塗層上唔同但都係較高級,Lineup第一行中間果兩種,可以因應預算同需要判斷
https://www.kenko-tokina.co.jp/imaging/filter/pl/

圓框GND唔識解,可能唔止一種構圖角度,等睇其他巴打教路
通常都係怕佢翻新二手貨,所以主要CHECK有無用過痕跡,例如接環位咁
唔知巴打你買乜牌子,亦唔知係鏡頭定相機,但可以了解一下原廠肯唔肯整水貨
等睇其他巴打補充
係邊度可以搵到平D既KENKO CPL
CPL怕色水走樣,推薦KENKO
其他都無所謂,in general咁講都係睇透唔透睇有冇特殊塗層抗水抗油睇filter厚薄,廣角鏡最好唔好厚filter
想問下KENKO係指邊隻
Kenko Zeta Wideband C-PL (W) 67mm
Kenko 67mm Zeta EX Circular PL

另外想問下點解會存在圓框既GND
咁咪較唔到漸變既上下囉
KENKO你提果兩隻係塗層上唔同但都係較高級,Lineup第一行中間果兩種,可以因應預算同需要判斷
https://www.kenko-tokina.co.jp/imaging/filter/pl/

圓框GND唔識解,可能唔止一種構圖角度,等睇其他巴打教路

除左上面果兩隻, 係邊度可以搵到其他平D既KENKO CPL
POOR BUT ...
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:無特定
鍾意咩牌子:無特定
唔鍾意咩牌子:無特定
影咩題材:街拍自然景,旅行專用
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon Sony
接唔接受二手: 想用新機
其他要求: 無

新手求師兄指教
我見人推介Sony RX10 III,Canon G3X,Canon G7X Mark II,定有冇其他好建議?
想問下如果body同鏡都冇防手震
係咪幾時都要落腳架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞