新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
不過留意下APSC就出新機
A6500本身好快,但就怕個價唔穩定,會覺得而家買會買貴咗
依點要因應自己需求迫切與否而再判定
筆直幾多:max 7000 (機+鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景(草叢,山,雪,街道)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:唔接受
其他要求:旅行+遠足用
諗緊到底M50 kit, A6300 kit, 定X-T20 18-55好, 定係揀其他希望可以比D意見
想對焦準D, 唔好擺落電腦放大少少D色就一撻撻就夠
畫面質素嚟計應該會係 6300 最好
但鏡頭嘅話 kit 未必係最好選擇
可以揀邊支鏡?
筆直幾多:1萬左右
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:Sony
影咩題材:影人為相 都會影下景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:no
接唔接受二手:no
其他要求:
想問下好唔好直接 A6300body配貴少少 SEL1018?
A6300都出左幾年係唔係唔會有 firmware update?
Budjet剩計鏡頭12000?

35的話而家買有d尷尬,因為原生Mount得2.8/1.4,下年先會出1.8
如果近期要用可能考慮輕便嘅SEL35F28或者Samyang AF 35mm F2.8
SEL35F14Z畫質好靚但重(不過勝在可以影埋星,雖然唔算超廣角),Samyang果支F1.4就輕但膠膠地,可以睇下天祥有冇Event可以試
如果唔介意手動鏡又要高質可考慮福倫達支40f1.2,都係街拍好鏡

至於剩低果支超廣角影星鏡頭可以先考慮老蛙15mm F2或者Tokina 20mm F2 AF/MF,預算好有限就Samyang 14mm f2.8
影星本身好多時要MF較準,加埋超廣角用超焦距都OK,所以可用MF解決預算問題
所以差在你想較廣角但貴既老蛙,定係冇咁超廣角既Tokina,各有好壞
過份超廣角未必個個handle/鍾意,鍾意就話壯大唔鍾意就話扭曲,畢竟平時都可以用黎影建築物或大景,依點好講你個人口味,未試過的話可以去SHOWROOM拎支1224G感受下視角上既差異
SEL1635F4Z都好評,但你可以網上睇影星SAMPLE相睇下覺得夠唔夠(個人覺得影星的話天時地利影響更大)
Sigma 14f1.8都係選擇,AF但更更更重

咁影星果支鏡同35mm焦段果支鏡預算上點平衡就個人考慮了
如果影相為主預算有限
建議先諗a6000,然後係鏡上面做功夫
a6300可以拍4k片同埋主要係高iso畫質較好 (如果會多影陰暗位或者夜景自有優勢,但依方面可以用大光圈鏡頭補救)

a6300 kit set好似有兩種,一種係1650+55210,另一種係18135
問題係兩套kit set既鏡都係陰暗/夜景會出事
所以除非好需要18135焦段上一支鏡攪掂貪方便,否則會建議sigma三寶入面慢慢選
支55210廉價tele係得佢,無法取代,依點可以視乎你有冇興趣用tele鏡構圖

所以,a6000定a6300可以睇個人需求
鏡的話建議sigma 16mm f1.4 + 30mm or 56mm f1.4 + 55210備用
16mm影大景
30mm標準視角
56mm特寫
552210長焦遠攝/壓縮景深 (tele鏡影花草別有風味,預算唔夠唔介意的話二手都可以考慮下)
睇巴打你個人攝影口味了

SEL1018同SEL24F18Z都歷來好評,但MAX7000的話應該Outbud
btw要對焦準d (個人理解係sharp) 同埋唔好一撻撻色塊 (個人理解係油畫化效果)

咁影相果時除左確保光源夠+充足安全快門時間
Sony機來說電子上可留意一下設定,例如off左柔膚效果同果埋高iso雜訊消除依類設定

你講究依方面的話,可能第時要裝支外置閃光會更好
咁係花草特寫方面可以更有玩味
而影大景時就帶支Joby 3k 八爪魚腳,減少微手震風險
好似話下個月出A7000
諗住睇下A6500會唔會降價先
如果冇都係諗住A6300+Sigma 16mm用住先
但想問下係唔係一定要配protect filter? 係咪得b&w用得落手? 好貴
上面巴打預算7000機加鏡,A6500就算趺價都剩係夠買機
不過連帶a6300會唔再微趺價就另一件事,所以可以睇睇幾時一定要用
要要預一兩個星期自己熟習性能同埋做setting

Filter主要原保護,避免裸鏡不慎刮花/直擊撞爛,平平地Hoya都得
另外影風景為主可以考慮買CPL同ND,Kenko係好選擇
不過買ND就連埋腳架一齊諗,所以提起Joby 3k八爪魚腳
之前淨係玩過公司堆Canon機 (最高淨係玩過6D2 16-35mm f/4L, 比個包圍感震撼到, 但畫質唔夠好放大少少就油畫化)
所以想買部Sony機比自己用, 聽講操作係反人類應該要學過哂

想問下ND同GND有咩分別?
CPL,ND咩牌子會比較好, 加多1k買filter夠唔夠
另外之前見減價買左支manfrotto MKBFRC4-BH
唔知同八爪魚腳有咩分別呢?
好耐之前用Canon G1X然後過渡去Sony a6000再上FF機
操作上唔覺有適應上難度,可能同有冇心去摸熟部機有關

ND係全範圍變暗,GND係漸層變暗
如果一般應用都係ND方便好用,GND大概要買外嵌式果種至好用
舉例子一般影風景,只要天地光暗對比唔大,ND就可以慢慢曝光拎細節
GND就適用係光差大既環境,例如黃昏天好光地好暗,咁就用漸變位平衡返

你買果支Manfrotto係好野黎,但就怕行山旅行唔想拎
八爪魚腳就唔係一般三腳架,果三隻腳可以扭黎扭去,方便固定係支柱上面,當然將三隻腳拉返直都可以放地下,勝在細細隻方便隨身帶

最後想問下ND買固定度數好定可以調教既好呢?
見到有D牌子有ND2-400咁玩 仲好平
固定度數好D,可以上網查返邊隻暗度適合自己既攝影風格
買過可調較嘅去到最暗會出現交叉痕,後來上網睇返話調較既都有可能會咁,同佢本身可以調較既機制有關orz
筆直幾多:7000-8000 (機+鏡)
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:景,街道
拍唔拍片:拍,想拍cinematic styles
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:唔接受
其他要求:拍片影相一半一半,想學影相之餘,我想學下點樣拍個d cinematic video,諗緊m50 and XT-20 kit,不過xt20冇防手震,係咪相對冇咁好?諗住好耐
24F14GM質素都好,但要考慮你自己初衷,街拍vs人像邊個優先

單講街拍的話24F14GM輕便,相比之下35F14Z大舊D
但如果你會同時考慮人像的話,35F14Z冇咁扭曲又會有優勢,而且同你未來會入既14F2.8焦段上有一定距離

如果你會去SHOWROOM試,不妨帶埋朋友去睇,試一試兩支鏡影人既時候既FEEL
始終焦段越闊,邊位扭曲越大,影人放側邊會扭曲

通常話學影相最好係50mm焦段開始,因為同單眼望嘢既視角最似,方便初學者直觀構圖
35mm/40mm就係舊時街拍常見焦段,比標準視野闊少少,容納多少少元素,會比較容易造到故事性題材
不過如果只為興趣既話其實又冇所謂既,用自己鍾意既角度發揮創意/展現個人所想分享的視角

PS︰不過可能會有巴打建議你直接埋1635GM算,唔駛分兩支買,大家都鍾意而且超廣角至廣角都包,影夜景都OK;唯一問題係街拍黎講唔算輕便
順帶一提,如果會考慮a7r3,咁就可以好好發揮super35mm mode,買24F14GM會好D

24F14GM用Chop mode可以變~35mmF2左右既效果,咁就24/35焦段都有而且輕便
第時想影特寫而買55f18z/85焦段都可以形造唔同變化

a73設定上係有super35mm,但像素會細
因此會考慮用chop mode的話,可考慮a7r3先

可以睇睇點解你需要a73
KIT鏡唔差,而且你會考慮拍片可考慮買埋備用

Sigma 16mm係APS-C鏡
如果啟動咗Super35mm模式,就會直接變成CHOP Mode影相,問題係像數會變細 (例如a7R3影的話,就由42m變成18m)
如果冇啟動Super35mm模式,就會中間方形位置有景而其他範圍冇光線到而全黑 (例如a7R影的話,張相Keep住係42m大細,但只有置中約莫18m多少少既範圍有景)
不過如果你拍片加埋考慮Kit鏡,鏡買24F14GM會好d
焦段上冇overlap,拍片時又有氣勢,街拍都可以用佢
人像就用返kit鏡再加個手持led燈/閃光燈補光啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞