新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
筆直幾多:<$1500
想要單反/無反/細機/其他:Ricoh菲林機135,PK mount
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人像,街拍

有支Pentax smc 50mm F/2,想入多支做人像,街拍 snap shot下
筆直幾多:<7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Olympus Fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人像或者旅行用
拍唔拍片:會但影相多
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:想分期所以最好唔好 之後買鏡Ok
其他要求:新入坑見O記五軸防震好似幾岩新手
但X-t20又好似色好啲又apsc但差唔多貴2000
如果係真係想玩 4k 我會建議你 Panasonic GH5 (或者富士 XT3 )
1080p 單反嘅話以你 budget 就 Canon 80D 配枝 18135 (或 24105 ) 拍片用 , 影人就用 50 1.8
循例講返 拍片記得預錢買咪 收音好重要
筆直幾多:~5000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Sony Fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:主要街景或風景 間中影下人
拍唔拍片:主要影相多
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:第一次想買新機
其他要求:

想問下新手係唔係比較推薦玩數碼以唔係玩菲林
同埋自己屋企人都有影開相 俾咗部DC我玩下
但自己影黎影去 較唔同光圈 快門都好似差唔多咁
新手希望搵人指點下 同埋屌得細力啲
xt100>xt20?
筆直幾多:3萬
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:sony canno
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:拍片為主,影相多係旅行相
拍唔拍片:拍片為主
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:接受二手鏡
其他要求:想可以拍100p或以上既片
a7iii/a7sii

samyang 電影鏡 or 24-70 gm

睇你拍片方面有冇需要
XT20 定位高過 XT100 , 粒 sensor 都靚啲
有無sample or DC 型號?
唔該師兄,想借一借問機同2470gm 係咪都去 sony store買比較好?
Canon g15
Canno
百/豐
三陽四寶天祥肥花

都冇問題
你影raw 定jpg
jpg
shoot raw and try the canon editing program

u will see the difference

of course yr camera is old but should be enough to use

if u really want to buyba new one, i think xt100 is yr best choice
唔該晒巴打指點
想問下巴打
我有部d5300 with kit lens 18-55mm
有無推薦其他lens for around 100mm
Nikon 抵玩又靚嘅一定係原廠 105mm 2.8 macro
影花草昆蟲微距又得 影 product 特寫又得 仲有呢枝影人像個散景都幾靚下

無限筆直就 105 1.4
筆直幾多: ~5000
想要單反/無反/細機/其他:無反 DC
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:旅行 風景 街拍 星
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:朋友用手機
接唔接受二手:全新優先考慮
其他要求:

對上一部係Rx100iii 好好滿意但壞鳩咗
dc仔好好用 但又想換無反玩吓
諗緊換無反 定係買返rx100

連登仔請出招
要問番你個size 緊唔緊要

同埋換鏡既野你想唔想玩

細部pocket 機係得rx100
四寶買機鏡有冇伏?係price.come見佢部部都比其他鋪平咁濟
Zuiko 12-100 f/4
同zuiko 12-40 40-150 f/2.8 應該點揀
筆直幾多:$10,000內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:Nikon
影咩題材:旅行、人像
拍唔拍片:會拍但少
身邊朋友多用咩牌子:Canon+Sony
接唔接受二手:鏡可以但筆直唔可以太大
其他要求:想問下Canon 77D連18-135mm鏡好唔好? 同埋通常邊到買好?
我會買短d 果枝kit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞