新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
定係等多排睇下遲下出既xt30
有消息喇咩?

可以等下既 應該一萬
A7ii拍片係差過a6300/a6500
冇4k同埋對焦反應係差啲
上ff如果夠budget就a7iii啦
好,唔該曬巴打
對焦差真係好大影響,thx
上FF要兩皮喎

你買XT3都有4K啦 又皮D
如果真係上ff嘅話會儲多陣錢,不過睇定啲先再決定
Fuji嘅話未接觸過,等陣研究吓先
Thanks
A6300可以考慮,但8000左右預算鏡頭方面難諗D
視乎你留學地方係邊,想強調影風景壯大感定SNAP SHOT異地市內氣氛
要諗埋8000係機鏡Only定係連埋Parts,例如濾鏡同腳架/穩定器(if拍片)

可以考慮依幾個方案
1, A6300+SEL18135︰可以套裝咁買而且8000內KO,好處係一鏡COVER等效27~210左右嘅焦段,缺點係支鏡光圈唔算大要光源充足先發揮得好,夜攝可以放棄

2, A6300+Sigma16mm F1.4 + 30mm or 60mm F2.8︰好處係有大卷圈鏡,先考慮16mm等效換算24mm係因為影闊d兼可夜攝,然後第二支用光次低一級既30mm/60mm,要邊支就視乎你重唔重視特寫既感覺,缺點係要分兩支鏡同冇天涯鏡咁方便

3, A6300+Sigma 19mm & 30mm & 60mm F2.8︰好處係三個常用焦段都有齊,缺點係F2.8同埋19mm果支等效大概29左右其實唔太闊所以有d雞肋,當然移動上既便利程度都係考慮因素

Fujifilm唔太識只係印象中機鏡有d貴
曾經朋友想買機陪過佢去CWB試用,拎上手果刻唔太識點操作
所以最好都去SHOWROOM拎上手試一試,還掂CWB有齊FUJI同SONY SHOWROOM

利申︰SONY用家,未用無反前係用CANON機
筆直幾多:6000-9000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影相居多 風景+人為主
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:接受
其他要求:無

唔該巴打們幫幫手
幫朋友問

筆直幾多:$6,000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon, Fujifilm
唔鍾意咩牌子:Olympus
影咩題材:風景, 人像
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:本身用咗5-6年 EPL-6 kit set, 想升級做單反,
     女仔用唔想太重 (可接受~1.1kg內),
     半天涯鏡 / 大光圈變焦鏡比較好
筆直幾多:~6000
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影相, 街拍
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:接受
其他要求:已有A7ii 想買部細機

見有部二手RX1r $6000定係全新GR ii,Xf10 好
其實只係日本留學
去到應該會去神社同周街影吓,拍片應該都係記錄用,或者有時返香港都會揾人夾吓拍微電影
8000左右個budget係最好,但10000樓下都可以
至於腳架同stabiliser本身就有,所以個budget淨係機鏡
唔該曬巴打嘅意見先
A6000 + SEL24F18Z(二手/水貨) + Sigma56F1.4

A6000係Sony APSC機,雖然幾年前機種但單計影相都夠做
SEL24F18Z等效36mm焦段左右,影人連風景唔錯,而且發色細緻係公認好鏡
Sigma56f1.4就特寫人像為主,等效85mm左右,都方便旅行時影下花花草草或者小物件

如果想有支變焦鏡覺得實用d,同埋倚賴多d相機電子輔助,可以考慮A6300連SEL18135套裝,加支Sigma 16mm / 30mm / 56mm f1.4
A6300係反應方面快過A6000,如果成日影人可以倚賴多D佢眼控AF功能 (如果唔知係乜可以上Sony showroom問職員同叫佢示範)
SEL18135旅行天涯鏡,不過光圈3.5起唔算大,所以預日照時間先伯用
補多支Sigma 16/30 只為室內或夜景拍攝,同埋你影人像時可以有返特寫效果,補16好處係影得再闊d有利影風景或者夜景,補30就方便旅行影景+人果種留念性質相片,補56就強調人像主體,依度可以因應自己需要考慮
如果後者方面覺得Outbud,有另一個Option係Sigma 19 / 30 /60 f2.8
雖然光圈唔夠1.4大但都叫大光圈,不過有得選最好都係f1.4果d先
如果有心同朋友夾住拍微電影
最好問一問對方鏡頭+機種方面既意見,避免後製時光度不一致
xt2 啦 全新應該買到
xt100 不過kit set電焦黎

有反mon 自拍 岩曬女仔
1R囉 大底
的確到時係會煩到剪片嗰個(我)
朋友本身用開canon,但準備轉a7iii,問佢意見只會叫我買a7iii,不過budget問題我都係買返部啱budget嘅做後備算
去曬fuji同Sony showroom睇吓先,感謝各位
至少同一牌子,唔會差異太大
何況堆SIGMA鏡一樣可以裝係A73用CHOP MODE拍片,又見唔得有需要齊齊上FF

機同鏡香港買平D,日本買機鏡就算扣消費稅都平唔過香港
安心出發前係香港KO啦
hello師兄,想問d5300同d5600攝影質素方面分別大唔大?
嗰一千銀係咪分別在於touch screen同NFC藍牙方面而已?
好的,本身都驚人生路不熟,都想喺香港買咗佢,唔該曬
想買支tamron18-400水貨 有無巴打知去邊間較好?
相片質素差唔多
d5600 高iso 處理會好dd

d5300 連電池&卡 530g
d5600 連電池&卡 465g
d5600比d5300輕65g
d5600 d5300 唔同line 唔同代

5600多個轉盤已經屌打左5300

呢個年代無touch screen其實都幾頹 除非你唔介意all button

點解會考慮呢兩部?
新手入門單反未敢買貴機
search過好似d5600算比較啱我
但見5600 18-55mm lens kit個價買到
5300 18140mm kit
所以諗住再比較吓

師兄有冇其他提議教吓小弟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞