新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
mc11好唔好用?
冇canon鏡冇用
畫質咁就點都一定係D850最好既啦
但係其實同D810應該冇太大分別
應該都係99分同95分比
差在你需唔需要D850比到你速度上面既優勢
好似連拍追焦同埋翻mon 4K等等
D810仲係有D適合慢拍大景既感覺
D850就真係一部動靜皆精既全能單反

其實齋講畫質nikon D800個代部部都係頂級
所以如果你接受到D810功能上既限制
絕對係一個好+抵玩既選擇

自己攞張SD卡去Nikon CS慢慢試清楚兩部機
攞埋影咗相翻屋企慢慢比較先落決定啦
好, 搵日去玩番次再決定
會建議直上 D850
D810 部機太舊 連拍追焦都慢 部機本質唔係唔好 只係而家出新機真係幫人清貨
D850 畫質上 Dynamic Range 贏好多 對焦速度呀連拍速度整體反應都快好多 用落個感覺係爽好多
如果係用開 D700 應該係慣咗操控感 所以唔太建議 Z7 或者 D750 , 升 D850 應該會感覺升級得最明顯
巴打你講dynamic range好好多係直出表現定係保留到既後制空間
Dynamic Range係咪比D810好好多值得商榷
我睇網上唔同測試比較過分別好少
Dxomark上面兩部機Base ISO DR直情一模一樣
D850係高ISO時 DR較佳 同埋高ISO表現好咗
但係講緊兩部機差成倍價錢
所以個人意見如果你唔需要D850比到既速度優勢
D810未嘗唔係一個好選擇
當然你有budget既肯定D850係最好

巴打你最好自己上網search下review黎睇睇
同埋直接去攞上手試最實際
多謝你幫我做埋research
我會親身體驗一下再決定
Budget係有,但如果多出既feature用唔著,平一半,咁餘下既錢夠我買多支鏡長放防潮箱
正正如此
我自己覺得除非你用黎搵食/無限budget
機身冇必要一定要追最好最新既款式
夠自己用就好
反而鏡頭係值得買支最好既
其實你想影高反差 唔後制嘅話dr幾勁都冇用
Dr勁係講raw檔記錄嘅光暗detail而唔係直出
要直出不如加filter
上面位師兄講得岩
其實用到Nikon D8XX級數唔後制某程度都係浪費咗部機一部分既potential
筆直幾多:3000-5000
想要細機
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:咩都影
拍唔拍片:拍片唔太重要
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:不了
其他要求:唔太想後制

睇中rx100 m3/4, 但想知依家有冇其他機可以係呢個價錢範圍內又有類似性能
筆直幾多: 5000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Nikon/Canon
影咩題材:景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子: Nikon
接唔接受二手:No
其他要求:鐘意直出,自己睇過d5300/d5600
新手上路 前日買左部77D
想問下平價防潮箱係邊到買好?
D5600 1855 Kit
DX 35mm 1.8
Ching 介唔介意講下你買咗咩鏡係邊度買 因爲我都考慮緊你考慮過嘅野
Canon 18-135 USM CMK 買
佢要成SET 買 無得淨BODY
wewa card 有10% 回贈
如果你唔想要18-135
去fever 買淨body 再去第到買鏡
用緊 canon 200D
有支廣角 有支kit lens
想買支大光圈定焦 影下人像/ 街拍

諗緊EF50mm 定EFs 24 mm
50mm x 完1.6 唔知會唔會太大
但50又好似平啲同散景靚啲

想問巴打會點推薦
筆直幾多:under6k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon/sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:景/人
拍唔拍片:拍 (影相比較多)
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受
其他要求:

諗緊canon m50定Nikon d3500,又或者巴打有無其他推薦?
筆直幾多:5k內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon/fuji
影咩題材:景/食物
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:輕身少少
諗住買部旅行用嘅入門機
暫時唔玩鏡頭住 巴打有冇咩好推介
諗緊canon g9x mark ii同eos m5
拍片唔會揀nikon單反啦 canon好啲
xt100
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞