新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
今日上左showroom 試左機同埋枝85f18 好爽 暫時都係諗kit set+85f18 諗緊係邊買好
單計鏡的話自己係星際入面買開,價錢差唔多
頂多係考慮某間去得多D,有時貴少少都照俾佢賺,當賺水吹賺情報,建立關係

問題係你由零買起,買機時可以睇埋百記果D地方有冇85F18現貨/訂,有的話可能可以信用卡找數賺積分/迎新優惠
可以去隔離罪大帖睇返近幾日內容,有高人巴打教路
筆直幾多:6000-9000
想要單反/無反/細機/其他:單反,無反
鍾意咩牌子:canon Sony
唔鍾意咩牌子:Fuji
影咩題材:風景,人
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:鏡可二手
其他要求:主要去旅行用,有無咩鏡可以推介,有睇過80D 同A6300,其實唔知有咩分別
個size 都差好遠喇清

價錢又差幾千蚊
咁如果77d同80d呢
差個防水

同埋77D用反光鏡 ovf 差少少咁

個錢俾唔俾埋就你諗
筆直幾多:8000左右
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:嚟緊會帶埋去留學,都係影吓景同人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:盡量唔想
其他要求:之前Canon Nikon 都有用過,今次想試吓轉Sony
唔該曬巴打們
A6300
鏡我會揀 Sigma 嗰幾枝定焦
唔該曬
等陣去showroom睇吓先
筆直幾多:8000-10000
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行/行山時影景同人
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:之前朋友有同我提過canon m50同 fuji t20
睇你筆直
假如同樣價錢我會諗 A6500 或 XT3
A6500 影相畫質應該會好少少 , XT3 有 eterna 菲林拍片又有 4k60p
鏡頭選擇兩邊都多 但 Sony 大部分靚嘅鏡都係 FF 鏡同比較貴 , 富士同級鏡就比較平
xt3 有新買新

重點係拍片個追焦好得

想影相既插定焦輕便又靚仔
xt2/xt3

有filter 唔執相 贏左

靚仔 行住山溝女一定得
筆直幾多:4000
想要單反/無反/細機/其他:無反連鏡
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行/景/人/自拍/記錄
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:睇中左xt100 m50 a6000 全部kit set 或者有其他機比較好都OK
XT100 + XF1855
但會近$5600
5600 超哂 budget
其實買黎送比女朋友影下相咁
佢冇咩特別要求
佢幾中意a6000個手感但部機好似太舊用唔得耐?
筆直幾多:<25k
鍾意咩牌子:canon sony
唔鍾意咩牌子:fujifilm
影咩題材:風景 人像
身邊朋友多用咩牌子:canon sony
接唔接受二手:接受
其他要求:

本身有canon 60d 24-70 70-200 同埋18-135kit鏡
想upgrade full frame 想各位清畀下意見
開頭想買xt3加23mm 但諗諗下自己唔係成日影又一鏡長插 去睇下x100f算
好大嚿錢
機身 5D4 或 EOS R
鏡就 85 1.4 原廠
18135 60D 放到就放 有剩錢再補多支燈 腳
我偏向想要無反 一嚟輕啲二嚟口俓大啲
唔該巴打先,但連kit鏡好似萬4
如果拍片有時會用到變焦,巴打有冇咩建議?
同埋見到a7ii連kit都啱筆直,有少少心郁郁上FF,之後買FF鏡都無問題嘅話建唔建議?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞