新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
想問filter 基本上同一個直徑mm數係咪可以已經fit/用到??

24f18z同Hoya 49mm Digital Circular PL Slim Frame
數值上係,支鏡話用49mm就插49mm filter
問題係視乎支鏡廣角定非廣角,係怕個框太高的話,超廣角會鏡會影到框
不過你Name果塊有寫明係Slim,加上24mm都唔係特別Wide,應該冇事
以3000預算應該得 Samyang 14mm f/2.8 MF

個人認為可同時考慮預算四千頭既水貨Tokina 20mm f2 MF
分別係可以裝到Filter同20mm唔會太Wide,亦比較輕便

btw Tokina果支有電子接點,唔知Samyang果支有冇
專頭買鏡+機

行貨機+水貨鏡

要注意咩?
其實都冇特別

行貨機可以問清楚有冇官方優惠贈品,同埋唔跟店舖贈品有冇得平
試用之前鍾意可以打電話返官方核實機身編號確實係行貨
之後開機睇螢幕有冇問題,a6xxx系列閃光燈著唔著,讀唔讀到SD卡依類
問有冇鏡可以借俾你試,試下光圈 對焦 追焦 眼控AF …etc

鏡都係Check外觀接環有冇已使用痕跡
然後都係試光圈 對焦 追焦 眼控AF …etc 有冇正常運作
都可以問下店鋪有冇保養

等睇其他巴絲補充
有冇巴打有租鏡經驗

想租支試玩一日
租鏡都一樣要畀按金
同埋d鏡好多都殘殘地

除非支鏡冷門到冇市
唔係就二手入,二手放
其實都係check機同鏡serial no. 同保用證同盒有無唔同
之後check cmos同鏡就用嚟試下光圈 對焦 追焦 眼控AF咁

不過我想知點check到追焦?
想試下支Canon 85/1.2 二手都8000

自己又唔係太常用
睇個人喜好同你想點取景,有人唔鍾意超廣角扭曲 (例如地景係建築物或人,太wide會變形)

有電子接點可以紀錄exif資料同啟用機身防震,平時用都有好處
不過影星落腳架要反過來off防震
不如依兩支鏡係網上搵下影星sample相,睇下鍾意咩角度
不過如果3000預算冇走盞就算了

唔記得七工匠有冇ff ultra wide
可能我錯用字sorry
我意思係轉對焦模式做af-c去睇部機認唔認到移動緊既object
多謝巴打教左咁耐,買左啦

如果CPL filter有"控"有印 可唔可以直接用抹眼鏡布抹
唔係唔得,但未係最好,一般應付係ok
抹前小心布入面有硬物,一抹即花
筆直幾多:四至五千
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:不拘
唔鍾意咩牌子:通吃
影咩題材:山海景、建築物
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:需考慮
其他要求:暫時比較緊D5600同800D,唔知師兄有冇其他提議?謝謝
筆直幾多:四千左右
想要單反/無反/細機/其他:不拘
鍾意咩牌子:不拘
唔鍾意咩牌子:通吃
影咩題材:山海景,人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:需考慮
其他要求:見有唔少師兄推過m50 m6 ,唔知 em10 mark iii又o唔ok? 見雙鏡kit都唔貴,可否一戰
想問下MK除左星際
附近仲有冇其他地方可以睇相機配件+機鏡
觀塘Rainbow 長沙灣窮記
各有定位
筆直幾多:$5000以下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人 風景 食物 旅行用
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:不了
其他要求:一定要有反mon 同埋要拍片 所以想收音好啲 影片質素要好
唔該晒
M5 最理想 如果啱價錢 唔得就 M6 M50
Kit 鏡夠用
拍片收音好要買咪
D5600 dynamic range 贏 800D , 影景拉光暗位有用
你影嘅題材 1855 都夠用 如果筆直就 18140 , 反正長期 F8 嘅話點都 sharp
18140 建議收二手/ 水貨/ 拆 kit
岩岩入手左部行貨新機xt20,諗住去更新軟體
發覺軟體已經係ver2.1,乜唔係新機應該係ver1.0咩?
求巴打指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞