新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
富士定canon影出黎靚d?
如果富士淨玩一支鏡 有冇咩選擇?
Tamron 仲衰過 Sigma 呢樣好認同 但唔知點解網上嘅評測普遍都話 Tamron > Sigma ...
depends on 你幾時賣 如果你話十年後我真係答你唔到
但如果你話玩兩三年 可以幾肯定一定有半價以上 甚至七成 (只要你唔好刮花整爛嗰啲) 尤其 Sony 原廠鏡出名保值 況且短期內都無話就嚟出第二代
兩間廠嘅 colour science 都做得唔錯 而 fuji 嘅其中一個賣點係有好多菲林模擬可以玩
淨玩一支我會揀 35 F2
廣角我有支Tokina
求指教 用壓縮方法影d特色野
多謝博士解答!但係小弟有個疑問,點解官網個價可以同price.com啲價差咁撚遠
係細鋪買會唔會有伏
如果你上面講既XT20 16-50夠唔夠淨旅行影風景?
呢部同M6/M50 邊部價錢, 質素, 操作比教好?
(聽講m50難用)
16-50 真係唔太推薦 可以話係富士其中一枝最垃圾 同電 zoom 嗰支 1545 並列磅首
寧願買 XT100 配 1855 都好過 1650
儲大舊錢將來玩下富士好多靚機靚鏡

Canon M 無反我個人唔太建議 覺得佢將來發展潛力有限 費事話 Bias 留返比其他手足答
長焦係會令主體睇落同背景距離縮短

前後景會壓埋一齊

但通常要200mm開始先會有好明顯嘅壓縮效果

而且首先你要有支長鏡
就算喺百豐呢啲大鋪買都會平官網一截

因為官網個價好可能就係新機發售個價

新如a7iii sony官網同街價都差咗1000蚊
完全明白 THX
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
Canon EF 24-105mm F4L IS II USM
Canon EF-S 17-55mm f2.8 IS USM
以上邊個好
2.8L II要成皮唔係好捨得
我覺得一張相sensor三成 鏡有七成

講左d 咩自己諗

調完都唔中焦係咩玩法?
其實佢拎埋返去調理論上唔應該又走焦 一係再走焦就喺機身度自己調 (不過唔肯定 77D 有冇得微調) 市場上呢支鏡成像喺 APSC Standard Zoom 嚟講算數一數二好 所以應該係其他問題

調完唔 Sharp 有機會係 QC 問題嘅 , 聽聞另一個 S 字頭牌子係咁 , 一支 Sharp 一支唔 sharp 或者支鏡拆過就成像差咗/永遠對唔準焦
例如我想FOCUS落隻眼度, 佢FOCUS左前D/後D, eg 鼻/耳
即係想FOCUS落10cm, 但FOUCS左去11/9cm咁
收細左光圈就冇咁明顯, 但咁樣要1.8黎做乜春
最慘係次次影完都要係個2"MON放到勁大睇有冇走焦, 就算果下睇到冇走, 番到黎放落電腦睇又係__一聲
調完唔係唔sharp, 係sharp左落其他位
岩呀 我都覺得枝鏡造得唔好 最好拎上去再屌過

番去同佢講 睇下點搞 最好換過枝
筆直幾多: 10k樓下
想要單反/無反/細機/其他:冇特別
鍾意咩牌子:fujifilm
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:主要人像 其次旅行風景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:yes
其他要求:想要靚景深效果

Thx
筆直幾多:$6000-$8000
想要單反/無反/細機/其他:想玩單反,但身邊d人叫我玩無反算
鍾意咩牌子:Canon/Pentax/Olympus
唔鍾意咩牌子:無乜
影咩題材:景+人
拍唔拍片:間中會拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:9成左右新嘅都okay
其他要求:最好有4k拍片
另外想問如果想玩菲林係咪幾百蚊買部傻瓜機玩下試下先好d?
筆直幾多:$6000-$8000
想要單反/無反/細機/其他:想玩單反,但身邊d人叫我玩無反算
鍾意咩牌子:Canon/Pentax/Olympus
唔鍾意咩牌子:無乜
影咩題材:景+人
拍唔拍片:間中會拍
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:9成左右新嘅都okay
其他要求:最好有4k拍片 白色機身 諗緊ks2同200d
另外想問如果想玩菲林係咪幾百蚊買部傻瓜機玩下試下先好d?
Xt20 +1855+35f2
usable 4K sony a7iii/canon 新果部FF/nikon 新果部FF

菲林唔熟 可以去菲林post
如果full hd嘅單反呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞