新手買機買鏡發問區(5)

999 回覆
4 Like 7 Dislike
如果預算有限 (第時唔會投放無底資源去鏡頭) 可以諗Sony apsc機

重視方便程度可以考慮 a6300+18135 set,然後再搭支sigma56 f1.4
18135泛用焦段for日常旅行一鏡用
56.4等效換算85.8左右,方便壓縮景深影人影特寫

如果唔介意拎幾支鏡頭換,可以考慮a6000淨機加sigma三寶,16.4 30.4 56.4,但依個組合會稍為out bud
鍾意可以將是旦一支降做 19f2.8 / 30f2.8 / 60f2.8,因應個人需要

對色彩真係有強烈要求的話,都可以考慮a6000配水貨/二手sel24f18z,再加支sigma 56.4
兩支定焦確保光學質素,但睇你會唔會介意兩支都係定焦
建議上showroom感受下支24.8z

kit鏡的話1850果支唔建議入,除非你好需要有支標準鏡備用
至於色彩飽和度高d可以靠電子設定加強既,係風格設定入面
thanks!!!!!超詳細
可以諗下自己攝影風格或者再細化一下要求啦,有更DETAIL先可以一齊BRAINSTORM

舉例咁講,假如你budget keep 10000樓下又唔介意3支都定焦
可以16.4 + 30f2.8 + 56.4
16.4 for 旅行影景snapshot或者event大合照,要闊d加大光圈係好事

影人至少可以諗下自己係影人像特寫定係景+人咁樣既生活景咁
人像特寫可以靠56.4黎影,因為係特寫所以景唔清都冇所謂,大光圈景深淺d更有feel
生活照反而唔駛強求景朦,所以30mm焦段果支可以低一級要2.8
咁當然可以的話30.4會最好,但涉及個人預算上限了

另外有多餘預算其實a6300影人會更好,因為個眼控AF功能會比A6000靈敏
但都係根源問題,睇你預算定得死唔死,或者某支鏡頭遲D先買有冇問題
搭單問下
如果影生活照
30.4 同 Samyang AF 24mm F2.8 FE 比邊個比較推薦呢?
假設用APSC機黎比,微妙地方在於30.4等效換算大概45.8左右,24f2.8換算大概36f3.5
前者近標準鏡,後者係廣角焦段
生活照的話其實兩款都OK,差在想唔想闊d,定係覺得有限制下會容易特顯主題

睇返放大率同最近距離黎比的話
30.4稍大少少,但最近對焦距離又遠少少
所以如果影靜物大概要行後一步或者靠後少少距離咁去影
唔可以好似24f2.8咁坐係度唔駛點郁都影到

依度睇你所謂既生活照主要係指snapshot咁影景,定係拍拖有情調咁影下伴侶或者餐飲小飾物

不過基於大光圈因素同埋價錢相若,兩支黎比會覺得30.4好d
一來有淺景深,二來夜景安全d,三來就算收返細光圈咁影理論上都係大光圈果支會高質d

如果要公平d去比,你拎支sigma 30f2.8去同samyang果支比會好d
謝師兄指點,但如果想用變焦鏡可以點選擇,因為買呢部機主要for去旅行,影雪/夜景/人,初心者+行李關係,未必帶腳架去。可能一支鏡走住天涯先。入左坑再選擇upgrade
M50 A6000 A6300 EM5mark2 EM10mark3 點選擇?唔拍片,射程都係6k內。謝謝師兄。
睇黎好似30.4好d
之後再入二手sel24.8
其他牌子都係等其他巴打教路

一機一變焦鏡兼Sony的話可考慮a6000淨機加二手/水貨18135,咁應該6000左右

不過較理想係a6300配18135,有套裝咁買,不過依個會Out bud

影雪的話建議出發前開post問點保護機鏡好d
如果有心上24.8z,除非急用,否則儲多陣直上啦

24同30始終焦段上幾近,兩支都有果時你應該會想放走30.4,到時多一次行政手續
筆直幾多:~20000
想要單反/無反/細機/其他:Sony a7iii
鍾意咩牌子:sony
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:街景,人,食物
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:唔接受
其他要求:

應該會買kit set, 想買多一枝人像鏡,咁多位有咩提議
85f18
再有預算可以考慮燈先,如果人像重要
筆直幾多:大約萬五左右
想要單反/無反/細機/其他:Fuji xt3 / Sony a7iii / 其他
鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行用多 影人/景/食物
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:/
其他要求:未必會買kit set 比較想買定焦 例如fuji 23/35mm 生活照居多想直出jpeg
重視畫質 會放到張相好大嚟聞 要求後製空間大 就 A73 否則呢個筆直玩富士會多啲嘢玩 尤其 APSC 輕便好多
咁應該fuji岩我d 都係旅行用多影下生活照
Xt3+支23/35萬五都好似搞得掂
筆直幾多:6-7k
想要單反/無反/細機/其他:70-200鏡
鍾意咩牌子:均可
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:可以
其他要求:

用緊6d2 有支24-70 f4 同50.8
小白 IS II 二手
7k 應該有 同樣價錢唔會有第二枝好過佢
Thanks! 另外FE28f2 同samyang 35f2.8會考慮入邊枝?
其實諗緊對業餘黎講需唔需要用到2.8
定係其實小小白都夠做 輕d又平d
我覺得唔應該用係咪業餘嚟考慮 應該諗嘅係枝鏡嘅畫質 同保值嘅問題 始終 2.8 同 4 其實都幾大分別
如果重量係好大 concern 我會寧願揀 70-300 最新嗰枝
筆直幾多:~20000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony,Fujifilm
影咩題材:街景,人
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:
其他要求:睇中xt3同a7iii
XT100+1855 KIT 二手大概會係咩價?
唔想要佢1545KIT SET SOSAD
28F2原廠光圈大半級又可以駁轉接鏡,實用D
Thanks巴打既意見 有無邊間鋪頭recommend去買/試?
試就當然係旺角Showroom,可以嵌埋轉接鏡睇效果
買的話去星際就方便D,可以肥花同D-B了解下個價,再睇其他鋪有冇再低D可以即買
三X四Y六ZZ可能平少少但未必有現貨,有都可以要等佢地係唔知邊度拎黎會有機會燒時間
不過建議你試清楚畫質自己覺得有冇分別
除非你貪28F2細細支大一級光圈同埋有得玩轉接鏡,否則焦段上會同2870KIT重複,怕你事後覺得買多支焦段OVERLAP嘅鏡無謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞